Democratie participativa

Ateliere de scenarii privind participarea tinerilor in viata comunitatii si in procesul decizional

Ateliere de scenarii, Predeal, 22-24 octombrie 2009
Ateliere de scenarii, Predeal, 21-23 octombrie 2009

Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) a organizat la Predeal, in cadrul Saptamanii Nationale a Participarii Active a Tinerilor (SNPAT), primele ateliere de scenarii din Romania. Tema a fost participarea activa a tinerilor in viata comunitatii si in procesul decizional.

Atelierele de scenarii sunt o metoda de consultare prin care reprezentanti ai categoriilor interesate de o problema (in cazul acesta experti in domeniul de tineret, factori de decizie si tineri) se reunesc pentru a discuta posibilele scenarii pe care evolutia problemei ar putea sa le urmeze. Participantii schimba informatii intre ei si construiesc impreuna scenariul dorit de rezolvare. La final, participantii traseaza un plan de actiune care sa conduca la rezultatul dorit (descrierea metodei se afla la www.euparticip.wordpress.com).

La aceasta premiera in domeniul de tineret, am reprezentat Ministerul Tineretului si Sportului (MTS). Astfel, am colaborat cu cei aproximativ 40 de participanti de la ONG-uri de tineret din tara, institutii publice si mass-media, la stabilirea unor obiective pe termen scurt privind domeniul de tineret in general. Mai mult, am fost interesat sa primesc un feedback si despre modalitatile prin care MTS ar putea deveni mai eficient si mai util tinerilor. Iata cateva concluzii interesante:

  • MTS are nevoie de o viziune si de o misiune in domeniul tineretului
  • MTS are nevoie de stabilitate la nivel de top management
  • MTS are nevoie de o strategie de functionare a centrelor de tineret
  • MTS ar trebui sa institutionalizeze participarea, printr-un dialog structurat

Voi reveni cu concluziile finale din cadrul SNPAT, dupa ce organizatorii de la ANPCDEFP vor face public documentul final al evenimentului, precum si pasii pe care ii vor urma pentru ca ideile manifestate in aceasta saptamana sa devina realitate. Eu mi-am luat angajamentul ca concluziile acestui exercitiu de participare vor ajunge pe masa Ministrului Tineretului si Sportului.

[nggallery id=24]