Democratie participativa,  Evenimente Speciale,  Metoda SMART de Politici Publice,  Patronatul Tinerilor Intreprinzatori,  Traininguri si seminarii

Final de proiect la Cudalbi

Se incheie unul dintre cele mai importante proiecte din ultimii ani, care a adus beneficii unei intregi comune din judetul Galati, prin activitati care acopera domenii sociale, medicale, economice si educationale. Impreuna cu o echipa formata din experti de la Centrul de Dezvoltare SMART, Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Regiunea Sud – Est, Primaria Cudalbi si Liceul Tehnologic nr.1 Cudalbi, am reusit sa imbunatatim in mod direct viata a peste 1500 de oameni in cadrul proiectului “Dezvoltare integrata in Cudalbi, judetul Galati” finantat prin Programul Operational Capital Uman.

Am tinut mult in cadrul acestui proiect sa cuprindem actiuni importante si relevante pentru sprijinirea antreprenoriatului. Impreuna cu colegii, am reusit sa oferim cursuri de Competente antreprenoriale pentru 125 de persoane, care au obtinut si diplome recunoscute de antreprenoriat. Acestea le permit absolventilor nostri sa isi deschida firme oriunde in Uniunea Europeana. Aceasta optiune de cariera este deosebit de utila, mai ales ca multi dintre ei se duc des in strainatate. Mai mult, au fost organizate numeroase sesiuni de consiliere, mentorat, consultanta cu privire la oportunitati de finantare, la care au participat 185 de persoane din comuna.

Partea practica a constat in selectarea la finantare a unui numar de 20 de beneficiari care au participat la un concurs de planuri de afaceri. Optsprezece dintre ei au facut investitii si au demarat afaceri in domenii precum atelier de productie tamplarie si PVC, spalatorie auto self – service, fabricare inghetata, centru de meditatii in limba romana, service auto, salon de infrumusetare, lucrari de renovare si amenajari interioare, cadouri personalizate, vulcanizare auto, patiserie, cabinet stomatologie, productie prajituri, lucrari de constructie a cladirilor, fabricarea brichetelor din deseuri vegetale.

Pentru cei care nu doresc sa inceapa sau sa dezvolte o afacere, am organizat multe cursuri de formare profesionala in urma carora 347 de persoane din Cudalbi au obtinut diplome de calificare recunoscute de Statul roman. Cursurile au fost oferite in domenii precum Secretar – Stenodactilograf – Operator Birotica, Lucrator social, Lucrator in comert, Ingrijitor batrani la domiciliu, Baby – sitter, Competente informatice, Tinichigiu Vopsitor Auto, Lucrator finisor in constructii, Vopsitor industrial, Zugrav – Ipsosar – Tapetar – Vopsitor, Brutar, Bucatar, Frizer, Patiser, Camerista, Manichiurist – Pedichiurist, Lucrator in Cultura plantelor, Tractorist.

In domeniul medical, activitatea a fost una complexa. Primaria Cudalbi a reabilitat Centrul de Permanenta Medicala si l-a dotat cu centrala termica, hidrofor, instalatii sanitare, toalete si dusuri. De asemenea, au fost achizitionate echipamente medicale moderne constand din instalatie de oxigen, aparat EKG, ecograf, aparat de monitorizare functii vitale, microanalizor, aparat de tensiune. Au fost angajati doi medici care s-au deplasat saptamanal la Cudalbi pentru a oferi consultatii generale si servicii de consiliere psihologica medicala. In total peste 600 de persoane au beneficiat de servicii medicale de buna calitate, intr-un mediu sigur si modern.

De multe ori, in proiectele de dezvoltare a resurselor umane, rezultatele palpabile nu se vad imediat. E nevoie de timp ca beneficiarii sa se angajeze sau sa demareze o afacere. Nu este cazul si in acest proiect. Un obiectiv important a fost reabilitarea unei cladiri vechi de aproximativ 100 de ani, care a fost transformata intr-un Centru Comunitar Integrat. Au fost organizate si dotate camere multi functionale pentru a gazdui activitati sociale, medicale si de educatie non-formala. O zona serveste drept un mic incubator de afaceri. Centrul a fost dotat cu materiale didactice, carti in diverse domenii, jocuri, planse, seturi de sah, calculatoare, echipament audio – video. Acest obiectiv contribuie practic la schimbarea la fata a comunei, ramanand in gestiunea primariei mult timp de acum incolo.

In cadrul actiunilor sociale, au fost igienizate 10 gospodarii care erau intr-o stare avansata de degradare, iar membrii acestora se confrunta cu oportunitati reduse. Aceste lucrari au adus multa bucurie. De asemenea, 40 de gospodarii au beneficiat de subventii pentru hrana si imbracaminte. Am avut grija asadar in cadrul acestui proiect si de cei mai vulnerabili din comunitate.

Au mai fost organizate programe de ucenicie si de stagiatura. Acestea sunt reglementate de legi speciale care incurajeaza invatarea la locul de munca. Programele de ucenicie dureaza 12 luni si se finalizeaza cu un examen in urma caruia ucenicii sunt certificati in meseria in care s-au pregatit. Programele de stagii dureaza 6 luni si sunt destinate absolventilor de studii superioare. In cadrul proiectului au fost 13 ucenici care s-au specializat in meserii de patiser, brutar si tamplar manual. De asemenea, am avut si 4 stagiari care au facut programele de 6 luni in urma carora au obtinut diplome de absolvire in profesii precum tehnica dentara, ecolog, economist si programator.

In cadrul actiunilor de implicare civica si voluntariat, au fost organizate 21 de intalniri cetatenesti la care au participat 240 de persoane. La acestea au fost discutate probleme ale comunitatii locale si s-au identificat solutii. Printre subiectele abordate s-au numarat ambulanta pentru Centrul de permanenta medicala, asfaltarea strazilor, echipamentele pentru invatamant online, carti funciare, igienizarea albiilor de rau, cainii fara stapan, sistem de supraveghere video in comuna, infiintare gradinita cu program prelungit, activitatile extrascolare pentru elevi, pregatirea elevilor pentru evaluarea nationala. Solutiile si adresele oficiale au fost publicate pe platforma politicipublice.ro.

In cadrul proiectului, au mai fost oferite servicii de consiliere juridica pentru diferite probleme cu care se confrunta locuitorii comunei. Astfel, 731 de persoane au primit informatii generale despre intabularea si limitele  dreptului de proprietate, dobandirea unor acte de stare civila, obtinerea unor ajutoare sociale etc. De asemenea, 649 de persoane au beneficiat de servicii de orientare / mediere / plasare / informare si consiliere pe piata muncii iar 561 de persoane au beneficiat de sprijin pentru gasirea unui loc de munca.

In cadrul activitatilor educative, peste 250 de elevi din comuna au beneficiat de subventii pentru imbunatatirea rezultatelor scolare, in anii 2018 – 2019 si 2019 – 2020. Acestia au fost implicati in activitati scoala – dupa – scoala cu expertii proiectului, fiind ajutati la teme, participand la lectii de sah sau la diferite actiuni specifice varstei lor. De asemenea, un program inedit a fost si cel denumit “a doua sansa.” Astfel, peste 30 de persoane au reusit sa finalizeze educatia obligatorie de 4 sau 8 clase, devenind eligibili sa urmeze cursuri de formare profesionala.