Calatorii

O zi in Bran

Castelul Bran si Muzeul Vamii Bran
Castelul Bran si Muzeul Vamii Bran

Impreuna cu cativa prieteni mai apropiati, petrecem revelionul 2009-2010 in Bran, statiunea mea cea mai preferata din Romania. Am hotarat azi sa descoperim cateva lucruri noi despre acest loc absolut fascinant. Primul loc de care eu nu aveam habar, a fost mica cripta in care a fost depusa, in anul 1940, inima Reginei Maria a Romaniei. Ea fost atat de indragostita de Bran, incat a hotarat sa-si lase inima aici.

Scurt istoric: Ordinul teutonic a inceput constructia unui fort din lemn (Castelul Bran) la inceputul secolului al XIII-lea. Dupa ce acesta a fost distrus de mongoli in 1242, Sigismund al Ungariei a inceput in 1377 constructia unui castel din piatra, timp in care asezarea Bran a inceput sa se dezvolte in apropiere. Aflat pe o culme abrupta, castelul proteja o cale strategica de trecere intre Transilvania si Valahia. In 1498 Bran a cazut in jurisdictia Brasovului. In Bran se gaseste Stella Maris, sau Capela Reginei, o copie a capelei de la Balcic, construita la Bran de printesa Ileana a Romaniei pentru a adăposti vasul cu inima reginei Maria a Romaniei, vas ce a fost adus in Romania dupa ce Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, in 1940. Capela din Bran a fost renovata si resfintita in anul 2005 (Sursa: Wikipedia).

Galerie foto: Castelul Bran, Muzeul Vamii Bran si cripta inimii Reginei Maria

[nggallery id=33]

De cand Castelul Bran a fost retrocedat—din punctual meu de vedere nedrept—familiei Habsburg, obiectele din castel au fost mutate in noul Muzeu al Vamii. Aici, statul roman plateste o chirie de 10,000 de euro pe luna. Castelul a fost donat familiei regale romanesti la inceputul anilor 1920, de catre municipalitatea Brasov, cu ocazia incoronarii familiei regale.

Galerie foto: ce s-a mutat din Castelul Bran

[nggallery id=34]

Am trecut de multe ori pe drumul European ce leaga Pitestiul de Brasov, insa niciodata nu am observat ca inca se mai pastreaza ruinele zidului care despartea Transilvania de Valahia. Aici se percepea o taxa de aproximativ 3% pe bunurile care tranzitau cele doua principate. Din pacate, aceste ruine nu sunt conservate si nici valorificate.

Galerie foto: ruinele zidului care despartea o data Transilvania de Valahia.

[nggallery id=35]