Doctoratul in economie

Cercetare de doctorat in legatura cu antreprenoriatul in regiunea de Sud-Est a Romaniei

CA TINEIn urma unei activitati recente de cercetare, prin care au fost intervievate 117 IMM-uri din regiunea de Sud-Est a Romaniei, s-au obtinut urmatoarele concluzii: 

  • Majoritatea angajatilor nu participa la traininguri de management de proiect si dezvoltare personala. In schimb, administratorii considera ca aceste experiente sunt utile pentru a creste competitivitatea in perioade de criza economica si financiara. 
  • Angajatii sub 40 de ani sufera mai mult de pe urma lipsei participarii la traininguri si se dedica mai putin cerintelor job-ului. 
  • Firmele sunt interesate sa acceseze fonduri comunitare. Totusi, ele nu dispun de informatii complete care sa le ajute sa inceapa un proiect si sa-l finalizeze. Aceasta situatie se datoreaza unui acces precar la specialisti care sa scrie proiecte si sa le depuna. Majoritatea intreprinzatorilor considera ca nu pot scrie proiectele singuri insa nu cunosc nici firme de consultanta care sa-i ajute. Sursa principala de informare privind fondurile Europene o reprezinta mass-media. 

Ca rezultat, firmele se adapteaza efectelor crizei economice prin restrangerea activitatii si disponibilizari, scaderea chetuielilor curente si oprirea investitiilor. Aceste masuri genereaza la randul lor grave probleme sociale.

Raportul a fost realizat impreuna cu Cristi Dumitru, Manager de Comunicare la Universitatea Dunarea de Jos din Galati.