Metoda SMART de Politici Publice

Mai avem 300,000 de angajati in industria textilei

Forumul Economic "Romania 2010 Consumer Goods Industry," Bucuresti, 18 martie 2010
Forumul Economic "Romania 2010 Consumer Goods Industry," Bucuresti, 18 martie 2010

Am participat de curand la un forum economic international dedicat industriei textilei de la noi din tara. Am fost curios sa vad care sunt problemele reale din acest domneiu, astfel incat sa postez o problema de interes pe www.PoliticiPublice.ro.

Am aflat de la gazda evenimentului, Doamna Senator Sorina Placinta, ca pana de curand aveam aproximativ 1,000,000 de angajati in tara. Numarul lor a scazut la 300,000. Dintre acestia, aproximativ 72% sunt femei. Piata de profil din Europa insumeaza o cifra de afaceri de peste 300 miliarde euro in 2008. Din pacate, Romania incaseaza doar o parte foarte mica.

Mesajul cel mai interesant a venit din partea Domnului Klaus Stange, Presedintele Asociatiei Germane de Retail pentru Textile si Accesorii. Iata cateva idei si observatii care mi s-au parut deosebit de interesante:

  • Industria trebuie sa produca idei noi si utilizari noi.
  • Este mai dificil sa vinzi decat sa produci.
  • In Romania exista multe franchise ale firmelor internationale.
  • Din 50 de magazine de haine dintr-un mall, doar 6 sunt romanesti.
  • Problema cea mai mare in Romania consta in distributie.
  • Ar fi nevoie de persoane cu studii superioare in domeniul retailul-ui si vanzarii cu ridicata.
  • Shoppingul trebuie promovat ca un hobby si ca mijloc de distractie.

Asadar, am publicat o problema legata de industria textilei de la noi din tara, pe www.PoliticiPublice.ro, unde oricine poate sa ofere solutii pentru dezvoltarea ei. Solutiile astfel publicate, vor face obiectul unei adrese oficiale catre autoritati, conform Metodei SMART de Politici Publice.