Doctoratul in economie

Prezentare la Conferinta in Stiinte Sociale de la Universitatea Central Europeana, Budapesta

Cateva concluzii ale lucrarii prezentate la cea de-a sasea editie a Conferintei in Stiinte Sociale, Universitatea Central Europeana, Budapesta, Ungaria
Cateva concluzii ale lucrarii prezentate la cea de-a sasea editie a Conferintei in Stiinte Sociale, Universitatea Central Europeana, Budapesta, Ungaria

In perioada 16-18 aprilie particip la cea de-a sasea editie a Conferintei in Stiinte Sociale de la Universitatea Central Europeana din Budapesta, Ungaria. Aceasta editie are tema “Social Science Perspectives on Global Transformations and Social Change”. Am prezentat lucrarea “Antreprenoriatul in perioade de criza economica si financiara. Metode de adaptare si supravietuire” care se bazeaza pe o activitate de cercetare care a inclus 117 firme din zona de sud-est a Romaniei. Programul oficial se gaseste pe site-ul Conferintei. Lucrarea va fi dezvoltata si inclusa in teza mea de doctorat.

In panelul 2, intitulat “Are They Drifting Into Adulthood? Past, Present and Future of New European Democracies” si moderat de Daniela Sirinic (CEU) s-au prezentat sapte lucrari, inclusiv a mea. Concluziile s-au bazat pe activitatea de cercetare desfasurata si au atins si raspunsuri la intrebarea daca democratia romaneasca a ajuns la maturitate. Din punctul meu de vedere, raspunsul este unul complex, si contine doua parti: un “da” si un “nu.” Iata argumentele:

  • Este un “nu” la nivel macroeconomic, deoarece am constatat ca nu exista o viziune care sa genereze pe termen mediu si lung crestere economica. Aceasta lipsa de viziune se simte si in celelalte sectoare ale economiei.
  • Este un “da” partial la nivel microeconomic. Democratia romaneasca permite antreprenorului sa foloseasca suficient de multe variante prin care sa-si desfasoare afacerea in functie de noile realitati economice. Totusi, antreprenorii se implica prea putin sau chiar deloc in influentarea deciziilor de interes public, la nivelul comunitatii. Pe de alta parte, nici nu sunt incurajati sa o faca, deoarece nu exista povesti de succes de participare, sau daca exista, nu sunt promovate.

Iata prezentarea mea:

Vera Scepanovic (CEU) a fost cea care a facut o critica foarte pertinenta si constructiva lucrarii mele. Mi-a dat un feedback foarte bun legat de ce ar trebui sa tin cont si sa adaug in teza finala de doctorat:

Si cateva poze de la panelul meu:

[nggallery id=38]