Propuneri de imbunatatire a legii voluntariatului
In Romania exista o lege a voluntariatului, numita Legea 195/2001. Ca sa nu pierd timp cu ea, spun doar ca nu reglementeaza mare lucru. Sub patronajul Presedintelui Senatului, am participat la o masa rotunda la care am discutat propuneri de modificare si imbunatatire a acestei legi, mai ales ca anul 2011 va fi Anul International al Voluntariatului. Asadar, am prezentat o serie de propuneri personale, pe care le detaliez aici:
- Mai intai e nevoie de o definitie clara a voluntariatului, fapt care este acoperit de noua propunere.
- E nevoie de o analiza a situatiei curente, care sa cuprinda informatii despre numarul real de voluntari, profilul acestora (tineri, varstnici), trend, nivelul de educatie al voluntarilor, si sectoarele in care voluntarii tind sa-si desfasoare activitatea (servicii sociale, cultura, sport, educatie).
- Din punctul meu de vedere, trebuie stabilit un cadru institutional, prin intermediul caruia o persoana sa fie responsabila de dezvoltarea voluntariatului la nivel central si local. Aceasta persoana ar conduce o directie in cadrul unui minister (asta ca sa nu infiintam o agentie guvernamentala), cu urmatoarele atributii:
- Sa faca o strategie nationala privind voluntariatul, tinand cont si de politicile publice internationale.
- Sa realizeze programe cheie privind stimularea voluntariatului.
- Sa acrediteze ONG-urile, firmele si institutiile publice care primesc voluntari. Ideea de acreditare este buna pentru a se putea stabili mai clar drepturile si obligatiile voluntarilor si organizatiilor care ii primesc si pentru a inregistra contractele de voluntariat.
- Cadrul legal ar trebui sa cuprinda urmatoarele puncte:
- Definitia voluntariatului si statutul voluntarului.
- Drepturile si obligatiile voluntarului si a organizatiilor de voluntari
- Responsabilitatile organizatiilor de voluntari.
- Acreditarea organizatiilor de voluntari.
- Beneficiile pentru voluntari.
- Diferenta dintre voluntariat si angajare.
- Stabilirea unui cadru legal diferit pentru firme, ONG-uri si institutii publice.
Drepturile voluntarilor ar include urmatoarele: informare si training; asigurare pentru accidente si boala; conditii decente de munca; rambursarea cheltuielilor privind desfasurarea activitatii; existenta unui contract; recunoasterea contractelor de voluntariat inregistrate, ca vechime in munca. Organizatiile care primesc voluntari ar trebui ca macar sa-si deduca cheltuielile cu voluntarii, din impozitul pe profit.