Democratie participativa,  Metoda SMART de Politici Publice

Am lansat trainingul IMPLICARE

Trainingul IMPLICARE
Trainingul IMPLICARE

Trainingul “IMPLICARE” imbina elemente teoretice si practice de politici publice cu elemente teoretice si practice de democratie participativa. El se adreseaza organizatiilor ai caror membrii doresc sa se implice in rezolvarea de probleme de interes public ce afecteaza o anumita comunitate la nivel local, national sau European.

Trainingul se poate desfasura in diferite formate, adaptate la 3-4 ore sau chiar la 2-3 zile si cuprinde urmatoarea structura:

Politici Publice si Implicare Civica, elemente teoretice: se analizeaza fezabilitatea unei masuri, variantele alternative de solutionare a unei probleme, castigarea si mentinerea sprijinului grupurilor afectate de o anumita masura, stabilirea si implementarea strategiei optime de realizare a misiunii si obiectivelor institutiei. O atentie deosebita se acorda cadrului legal de functionare a organizatiei, grupurilor de lobby, mass-mediei si partenerilor institutionali. Se mai au in vedere restrictiile bugetare ale organizatiei, creativitatea in solutionarea problemelor comunitare, normele etice si morale care guverneaza institutia.

Implicare civica: aceasta componenta practica, foloseste doua metode de democratie participativa: Cafeneaua Publica si Metoda SMART de Politici Publice. O data definita problema, ea este publicata pe una din platformele de participare ale Metodei SMART, www.politicipublice.ro pentru participare la nivel local si national sau www.public-policies.eu pentru participare la nivel europen si se creeaza o pagina a problemei. Solutiile la problema se discuta in cadrul Cafenelei Publice, in care participantii discuta pe grupuri de lucru, sub indrumarea unor raportori. La sfarsitul cafenelei, raportorii prezinta solutiile in plen, iar acestea sunt apoi publicate pe platforma de participare a Metodei SMART, pe pagina special creata pentru problema in cauza. Important: pe durata desfasurarii acestui exercitiu, participantii sunt serviti cu racoritoare si snacks-uri :).

Politici Publice: in partea de final a trainingului, participantii analizeaza diferitele scenarii de solutionare a problemei, inspirandu-se din propunerile de solutii gandite in timpul cafenelei publice. Astfel, ei redacteaza o adresa oficiala prin care se recomanda institutiei publice competente, punerea in practica a solutiilor fezabile, valoroase si sustenabile. Adresa oficiala este si ea publicata pe pagina problemei, pe platforma de participare activa. Dupa training, participantii pot face lobby individual, astfel incat solutiile sa fie puse in practica si sa se primeasca un raspuns favorabil din partea institutiei publice tinta. Raspunsul este mai apoi publicat pe pagina problemei, iar persoana care a publicat problema poate sa fie de acord sau nu cu el, conform pasilor Metodei SMART de Politici Publice.

Am desfasurat un astfel de training, care a durat aproximativ 3 ore, cu Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, unde s-au cautat solutii privind problema taberelor studentesti acordate studentilor cu rezultate bune la invatatura si care pentru prima data din 1990, nu s-au mai organizat:

1. Mai intai s-au prezentat elementele teoretice in plen

[nggallery id=57]

2. Problema a fost publicata pe platforma www.PoliticiPublice.ro

[nggallery id=58]

3. A urmat cafeneaua publica unde s-au dezbatut solutiile

[nggallery id=59]

4. Raportorii au prezentat solutiile

[nggallery id=60]

5. Solutiile au fost publicate pe www.PoliticiPublice.ro, intrand in circuitul Metodei SMART de Politici Publice (pasul 2)

[nggallery id=61]

Rezultatul final al muncii participantilor se poate vedea imediat dupa training. In cazul acesta solutiile recomandate se gasesc pe pagina problemei si sunt urmatoarele:

  • MECTS sa asigure tabere studentesti in perioada vacantei intersemestriale, pe o perioada de 4 zile dupa cum urmeaza: un numar de locuri pentru studentii care provin din categorii defavorizate si un alt numar pentru a incuraja performanta academica. Totodata aceste tabere vor include sesiuni de formare a participantilor in contextul in care o nevoie majora a studentilor romani este aceea de a-si dezvolta competente de tip soft-skills (comunicare, leadership, antreprenoriat etc.) pentru a se incadra in piata fortei de munca.
  • Universitatile sa asigure taberele studentesti din fonduri proprii.
  • Ministerul Turismului sa contribuie la asigurarea taberelor studentesti, in acest caz promovandu-se turismul si valorile culturale romanesti in randul tinerilor.
  • MECTS sa aplice la fonduri europene pentru a asigura bugetul taberelor studentesti.