De ce avem nevoie de o noua lege a tinerilor?
Actuala lege a tinerilor nu face pe nimeni responsabil de implementarea unor politici de tineret eficiente şi coerente, care sa rezolve cu adevarat problemele cu care se confrunta tinerii din Romania. Mai mult, ea nu creeaza cadrul adecvat pentru ca tinerii sa-si manifeste spiritul creativ, care reprezinta resursa cea mai importanta pe care acestia o aduc in societatea romaneasca. Legea actuala nu incurajeaza cercetarea sociala de tineret si duce lipsa unui capitol bugetar si a unui capitol de sanctiuni.
O lege a tinerilor, care sa genereze un impact constructiv in societatea romaneasca, trebuie sa asigure accesul la finantare al organizatiilor de tineret atat la nivel national cat si local. De asemenea, ea trebuie sa asigure cadrul de dialog structurat, intre institutiile publice si societatea civila de si pentru tineret, conform noii Strategii Europene de Tineret. Mai mult, Romania trebuie sa puna in practica rapid recomandarile Consiliului Uniunii Europene din 18-19.11.2010. Acestea propun oferirea de suport sustenabil domeniului de tineret prin finantare adecvata, resurse si infrastructura, inlaturarea barierelor de participare a tinerilor, realizarea de strategii de tineret, sprijinirea implementarii noii Strategii Europene de Tineret, includerea autoritatilor publice locale si regionale in dezvoltarea domeniului de tineret. De asemenea, noua lege a tinerilor trebuie sa contina si sanctiuni acolo unde accesul tinerilor la resurse este ingradit.
Propunerile de solutii concrete la actuala lege a tinerilor (350/2006) au fost publicate pe www.PoliticiPublice.ro. Ca la orice petitie, se asteapta o reactie din partea parlamentarilor.