Patronatul Tinerilor Intreprinzatori

Legea tinerilor bogati

Contributors.ro
Contributors.ro

Ieri mi-a aparut un articol pe site-ul Contributors.ro, in legatura cu legea tinerilor debutanti in afaceri:

A intrat in vigoare legea tanarului debutant in afaceri, respectiv Ordonanta de Urgenta  nr. 6 din 2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, impreuna cu normele de aplicare.

Desi a starnit multe reactii in presa, unele pozitive, altele mai rezervate din partea unor intreprinzatori tineri, este util sa analizam profilul tanarului debutant in afaceri caruia legea se adreseaza. La o prima citire, avantajele de care beneficiaza tanarul intreprinzator sunt destul de importante. Primesti 10,000 de euro nerambursabil, esti scutit de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator pentru maxim patru angajati, ai acces la un credit de cel mult 80,000 de euro garantat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM si esti scutit de la plata taxelor de inmatriculare a firmei efectuate la Oficiile Registrului Comertului.

Aceste avantaje sunt incurajatoare si ca tanar pana in 35 de ani care nu isi gaseste un loc de munca potrivit cu abilitatile, cunostintele si experientele sale, te hotarasti sa accesezi programul. Mai intai observi ca daca ai mai fost asociat intr-o firma, nu esti eligibil. Asadar, sunt exclusi antreprenorii care au trecut printr-un faliment sau printr-o afacere care pur si simplu nu a mers si a fost inchisa. Se stie ca majoritatea antreprenorilor trec cel putin printr-un esec, dar din care invata insa foarte mult. Astfel, ei stiu la a doua incercare cum sa evite greselile din trecut si astfel sa-si organizeze mai bine afacerea.

Dar sa presupunem ca nu ai mai fost asociat intr-o firma si esti eligibil sa accesezi programul. De la inceput, legea te limiteaza sa infiintezi o firma care are in obiectul de activitate cel mult cinci coduri CAEN. Nu vad de ce trebuie sa fii limitat doar la 5 coduri. Daca iti dai seama pe parcursul implementarii afacerii ca vrei sa-ti schimbi activitatea sau sa te dezvolti si in alte domenii? Cele 5 coduri te limiteaza, mai ales ca atunci cand le alegi, poti sa nu stii bine ce va merge si ce nu. Mai mult, firma trebuie sa-si autorizeze codul sau codurile CAEN in baza carora functioneaza. Deci nu ar fi nicio problema sa ai 100 de posibile domenii de activitate in actul constitutiv si sa-ti autorizezi insa codul pe care faci investitia si implicit planul de afaceri. Probabil tinerii intreprinzatori trebuie sa viziteze mai des Oficiul Registrului Comertului.

Daca totusi stii bine ce faci si esti sigur ca afacerea ta va functiona, vei afla ca trebuie sa angajezi cu contract de munca cel putin 2 salariati pentru care primesti un punctaj de 10 puncte, in loc de 20 de puncte cat e maxim aferent angajarii a patru salariati. De retinut ca punctajul maxim al unui plan de afaceri este de 100 de puncte. Din punctul meu de vedere, obligativitatea angajarii unor persoane nu isi are rostul intr-un start-up. Acest lucru duce la necesitatea folosirii banilor din proiect, in mare parte, in salarii. In acest mod iti ramane o suma mai mica pentru investitii. Mai mult, un contabil iti ia mai multi bani daca ai salariati. La un calcul simplu, cheltuielile cu 2 salariati si contabil ajung la minim 2500 lei pe luna, tinand cont ca in conditiile acestei legi nu platesti contributiile de asigurari sociale datorate de angajator. Astfel, in 12 luni firma va cheltui peste 7,000 euro, in doi ani peste 14,000 euro, iar in trei ani, cat trebuie sa tii acesti angajati, peste 21,000 de euro. Tinand cont ca o investitie se recupereaza intr-un anumit numar de luni, sa luam de exemplu 24 de luni daca economia si piata respectiva functioneaza decent, inseamna ca valoarea proiectului de investitii pentru cei 3 ani ajunge sa fie foarte mare: 21,000 euro salarii si contabil + investitia in utilaje/dotari de minim 20,000 euro sa zicem + chirie si utilitati pe trei ani de minim 25,000 euro. Astfel, ajungi la un buget total de aproximativ 66,000 euro, din care doar 10,000 ii primesti de la stat sub forma de sprijin nerambursabil. Citeste tot articolul…