Patronatul Tinerilor Intreprinzatori

Propuneri de imbunatatire a programelor de finantare pentru start-up-uri si IMM-uri

Am trimis de curand cateva propuneri de imbunatatire a programelor nationale de finantare a ideilor de afaceri derulate prin Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri. Ele se bazeaza pe stimularea creativitatii antreprenorilor in orice domeniu eligibil si nu pe indeplinirea unui punctaj in baza unei grile cu “prioritati” deja stabilite:

  • Bugetul fiecărui program în parte ar trebui să se împartă pe regiuni de dezvoltare. Astfel, se evită polarizarea proiectelor în orașele dezvoltate din România, oferind șanse de acces la finanțare și antreprenorilor din județele cu o economie mai slabă. Acest lucru ar contribui și la revigorarea mediului de afaceri local din fiecare județ.
  • Propunem să se renunțe la acordarea finanțărilor în baza grilei de punctaj. Ministerul ar trebui să sprijine planurile de afaceri cele mai bune și nu ideile de afaceri care obțin automat un punctaj mai mare. De asemenea, majoritatea grilelor de punctaj acordă un punctaj mai mare afacerilor din producție, în dauna serviciilor sau turismului. Nu credem că producția este mai importantă ca turismul în Romania, de exemplu.
  • Autorizarea codului CAEN aferent planului de afaceri ar trebui să se facă la realizarea decontului. La momentul actual, sunt programe care punctează mai bine firme care vin cu planuri de afaceri pe un cod CAEN autorizat deja.
  • Propunem să se acorde o prefinanțare de 80% planurilor de afaceri câștigătoare. Acest lucru ar asigura un grad de implementare a ideilor de afaceri apropiat de 100% și un real sprijin pentru antreprenorii tineri.
  • Decizia de acordare a finanțării ar trebui să se realizeze în baza unui concurs de planuri de afaceri care să includă și o prezentare scurtă a ideii de afaceri în fața unei comisii. Acest lucru este posibil dacă bugetul este împărțit pe regiuni și Ministerul angajează evaluatori cu experiență în afaceri.
  • Acolo unde este posibil, propunem ca programele să acorde finanțări pentru idei de afaceri atât din mediul urban cât și din mediul rural.
  • Programul SRL-D îl considerăm neatractiv în condițiile actuale de finanțare a 50% din cheltuielile eligibile în limita a 10,000 euro. Propunem ridicarea la 90% a sprijinului nerambursabil.