Politica

Viziunea mea privind dezvoltarea economica a Galatiului

Votezi INDEPENDENT - Votezi INTELIGENT
Votezi INDEPENDENT - Votezi INTELIGENT

Firmele se confrunta cu o serie de probleme comune cum ar fi: sarcinile administrative şi normative; accesul redus la finanţare; fiscalitatea excesivă sau instabilă; lipsa de calificare a forței de muncă; accesul dificil la achiziţiile publice; concurenţa neloială sau prea puternică; accesul la Piaţa Unică; accesul la programele Uniunii Europene; plățile întârziate; accesul la piețele internaționale; accesul la informații si consultanţă; instabilitatea economiei mondiale şi costurile energetice. În Municipiul Galați, de la începutul anului 2012, și-au încetat activitatea peste 600 de firme, în timp ce alte 900 au fost înființate.

Birocraţia este una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă IMM-urile românești, aceasta încetinind practic ritmul de dezvoltare al firmelor existente pe de o parte şi descurajând pe cei care vor să-şi înfiinţeze o firmă. Pentru multe întreprinderi mici şi mijlocii, povara administrativă reprezintă problema primordială. Costul procedurilor administrative pentru o companie mică poate fi de până la zece ori mai mare decât pentru o companie mare, făcând ca această povară să fie disproporţionat de grea pentru companiile mici. De aceea, Primăria poate să-și fixeze obiectivul ca timpul maxim pentru obţinerea licenţelor şi autorizaţiilor de activitate să nu depăşească, de regulă, o lună. Este necesară aşadar crearea unui ghişeu unic, pentru a facilita procedurile de eliberare autorizații și avize.

Deciziile Primarului și ale Consiliului Local trebuie să treacă de așa-zisul “Test IMM” pentru a evalua consecinţele acestora asupra firmelor. Dacă impactul este considerat negativ, atunci ele trebuiesc revizuite. Această abordare vine și în concordanță cu recomandările Uniunii Europene prin “Small Business Act,” documentul care își propune să îmbunătățească situația IMM-urilor la nivel european.

Este nevoie de un cod de bune practici pentru achiziţiile publice care ar facilita accesul IMM-urilor la contractele de achiziţii publice. Acesta, împreună cu înființarea unei comisii de etică în Primărie, ar oferi soluţii pentru problemele întâmpinate de micile întreprinderi, prin ameliorarea accesului la informaţiile privind contractele publice şi la modul de licitare online, reducând cerinţele tehnico – economice care de multe ori sunt excesive.

Primaria trebuie sa investeasca in proiecte de anvergura, atragand in acelasi timp si bani europeni. In perioadele de criza, economistii stiu ca banii se gasesc la institutiile publice. Acestea trebuie sa-i foloseasca in proiecte care genereaza un efect de multiplicare cat mai mare in economia locala. De exemplu, daca Primaria decide sa construiasca un spatiu expozitional, atunci banii se duc la cativa prestatori principali, care apoi dau bani la subcontractori, care dau salarii, la randul lor noii angajati cumpara produse si servicii de pe piata locala, magazinele alimentare de exemplu incaseaza bani mai multi si dau al randul lor comenzi la diferiti producatori. In acest mod, Primaria poate contribui la revitalizarea economiei locale intr-un mod direct.

Una dintre preocupările mele o reprezintă formarea spiritului antreprenorial şi asigurarea de competenţe personalului antrenat în formarea şi managementul IMM-urilor. Întreprinzătorii, care sunt acei oameni cu simţul afacerilor care pot transforma o idee bună într-o afacere profitabilă, reprezintă motorul unei economii prospere. De asemenea, ei sunt cheia pentru crearea de locuri de muncă şi pentru intensificarea creşterii economice şi a competitivităţii economiei locale în următorii ani. Una dintre priorităţile programului meu o reprezintă stimularea cât mai multor oameni de a deveni întreprinzători. Este nevoie de o colaborare mai bună cu universitățile gălățene, licee, patronate, sindicate, ONG-uri, pentru a integra educaţia antreprenorială în sistemul de învăţământ la toate nivelurile educaţiei formale, precum și în proiectele mediului nonguvernamental și privat. Instruirea în domeniul antreprenoriatului nu numai că învaţă tinerii ce înseamnă să fii întreprinzător, ci contribuie şi la stimularea creativităţii şi a dorinţei lor de a lua iniţiative antreprenoriale. Educaţia antreprenorială dezvoltă abilităţi cheie nu numai pentru un întreprinzător de succes, ci pentru toată comunitatea locală în general. Primăria Galați poate fi un promotor și susținător al proiectelor și colaborărilor în domeniul educației antreprenoriale.

Măsurile pe care doresc să le promovez si sa le sustin in calitate de consilier local se grupeaza in 4 categorii: persoanele care doresc să inițieze afaceri noi, de obicei tinerii; managerii firmelor solide pe piața gălățeană; firmele mari care realizează exporturi; șomerii.

Persoanele care doresc sa initieze noi afaceri

Cei care doresc de obicei să inițieze afaceri sunt tinerii. Aceștia au nevoie de sprijin pentru ca afacerea lor să reușească. Problemele principale cu care se confruntă start-up-urile constau în lipsa unui spațiu de lucru, costurile administrative mari comparativ cu veniturile realizate, cunoștințele mai precare de specialitate în domeniile contabil și juridic, lipsa sprijinului unor mentori, lipsa educației antreprenoriale, accesul slab la finanțare. Anul trecut, doar aproximativ 3% din firmele SRLD (ale întreprinzătorilor debutanți) au accesat finanțare de la bugetul de stat. În comparație, în Municipiul Brasov, aproximativ 6% din firmele SRLD au obținut finanțare. Pentru a sprijini debutanții în afaceri, îmi propun să sustin în Galați infiintarea cel puțin a unui incubator de afaceri care să găzduiască minim 200 de tineri debutanți. Acest incubator ar găzdui, printr-un parteneriat public – privat, pe lângă spații de lucru și acces la servicii contabile și juridice, persoane care oferă consultanță privind accesarea de finanțări IMM (prin Programul START al Agenției pentru IMM-uri, Legea tânărului debutant în afaceri, Programul Operațional Regional). Incubatorul ar putea servi și ca spațiu de mentorat, unde managerii de succes își vor putea povesti experiențele antreprenoriale, tinerilor care sunt la început de drum. Finanțarea unui incubator de afaceri se poate face prin proiect depus la Agenția pentru IMM-uri sau printr-un parteneriat public – privat. De asemenea, un incubator de afaceri se poate auto-finanța după ce este pus în funcțiune.

Firmele solide pe piața gălățeană

Firmele cu experiență pe piața gălățeană au nevoie să-și mențină și să-și dezvolte activitatea. Pentru acest lucru, sprijin înființarea unui birou “Top Business” și al unui Consiliu al Oamenilor de Afaceri. Biroul “Top Business” are scopul de a asigura în regim de maximă urgență, autorizațiile necesare proiectelor acestor firme. Consiliul Oamenilor de Afaceri are rolul de a menține un dialog constant cu mediul de afaceri, astfel încât banii publici investiți în infrastructura de afaceri să genereze cât mai multe locuri de muncă, dar în același timp să sprijine și firmele gălățene să-și dezvolte activitatea. În cadrul acestui consiliu, se vor identifica și oportunitățile de realizare a unor parteneriate public-privat prin care să se dezvolte proiecte mari în comunitatea locală precum cinema, mall-uri, parcuri de distracții, oportunități de turism la Dunare.

Firmele mari care realizeaza exporturi

Galațiul trebuie să învețe din experiența Județului Prahova, unde funcționează la capacitate maximă patru parcuri industriale. Sprijin în acest sens revitalizarea Parcului Industrial Galați prin modernizarea infrastructurii necesare funcționării acestuia: traversarea mai rapidă a centurii orașului prin modernizarea carosabilului, racordarea la electricitate, apa, canalizare a spațiilor de producție, încurajarea transportului fluvial al mărfii, scutirea de la plată a chiriei în schimbul angajării șomerilor de pe piața locală a forței de muncă. Primăria Galați poate aborda o atitudine proactivă, căutând firme noi, firme multinaționale pentru a se reloca în zonă și stabilind proiecte bilaterale și multilaterale cu parteneri din Ucraina, Republica Moldova și Rusia. De asemenea, mai sprijin realizarea de unități noi de depozitare, sortare, procesare și ambalare a fructelor si legumelor din județul Galati si județele învecinate, pentru a fiscaliza producția agricolă și a oferi șansa fermierilor români să-și pună producția pe rafturile supermarket-urilor. Astfel de investiții pot fi realizate prin fonduri structurale.

Somerii

Somerii vor beneficia de pe urma revigorarii mediului economic local, dacă toate aceste masuri sunt puse în practică. Pe lângă acest lucru, șomerii mai pot beneficia de pe urma calificărilor și recalificărilor oferite prin POSDRU (Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane). În Galați există multe ONG-uri, firme și chiar instituții publice care derulează proiecte POSDRU. Pe lângă un proces transparent privind angajarea în Primărie și societățile subordonate CL, mai sprijin facilitarea dialogului dintre mediul privat și organizațiile implicate în proiecte POSDRU. Astfel, oferta de forță de muncă bine calificată poate fi mai repede folosită de către mediul privat.