Politica

Cum am fost pacalit de USR la Galati

La fel ca multi romani, probabil, am privit cu admiratie rezultatele alegerilor locale din Bucuresti, unde Uniunea Salvati Bucurestiul a scos un scor extraordinar de bun pentru un partid nou. Am fost si mai placut surprins cand presedintele USB a anuntat ca va initia transformarea USB in Uniunea Salvati Romania (USR). Toate televiziunile au transmis acel moment, care a generat, din punctul meu de vedere, cresterea notorietatii acestui partid la nivelul la care se afla acum. Mi-am zis in sinea mea ca iata, am gasit un proiect politic caruia as dori sa ma dedic cu pasiune. Avea toate ingredientele apreciate de un antreprenor: noutate pe piata, sanse sa produca rezultate, o pozitionare buna fata de cei care nu se regasesc in partidele traditionale si care fie nu se duc la vot, fie nu vor sa se implice. Asadar, le-am trimis un mesaj pe facebook si mi-au raspuns, sfatuindu-ma sa le trimit un email dar si sa completez un formular online, pe site-ul lor. Iata mai jos email-ul pe care l-am trimis in iunie:

Buna seara, Asa cum am discutat pe facebook, va trimit atasat CV-ul meu. Sunt interesat sa contribui la infiintarea filialei din Galati a USB/USR. Puteti gasi mai multe detalii despre activitatea mea si pe site-ul personal, www.raduoprea.eu. Am candidat la Consiliul Local Galati in anul 2012 ca independent dar nu am castigat (http://raduoprea.eu/2012/06/impresii-de-campanie/). Anul acesta, am primit o propunere sa candidez la Primaria Galati din partea M10, dar am refuzat. Nu sunt membrul niciunui partid politic. In trecut, am fost membru al Partidului Umanist, in anul 2004 (la 24 de ani), fara functie de conducere. A fost o perioada in care am invatat multe despre politica si mai ales despre faptul ca functiile de conducere se dau pe criterii de loialitate si mai putin pe competenta. La partidul dumneavoastra mi-a placut foarte mult ca nu faceti aliante ci sprijiniti proiecte! Eu am facut proiecte toata viata si cred ca m-as integra bine si m-as simti confortabil. Ma puteti gasi la telefon 0723342410. Daca aveti drum prin Galati, va invit si la mini incubatorul nostru de afaceri. Toate cele bune, Radu Oprea, 0723——,  www.raduoprea.eu

In urma acestui demers, am fost contactat de Florin Grigorescu, responsabilul de regiune al USR, cel desemnat de conducerea partidului sa infiinteze filialele locale. Am aflat ca exista deja un grup informal care se intalnea la Galati si am fost invitat sa cunosc nucleul de simpatizanti. Astfel, in luna august, am participat la prima sedinta si la prima actiune a grupului din Galati, o intalnire cu cetatenii la parcul Viva. Deja la sfarsitul lunii august ma implicam activ in organizarea vizitei lui Florin Grigorescu si Clotilde Armand la Galati. Chiar am gazduit si o intalnire cu colegii antreprenori si Clotilde, pentru a ne cunoaste mai bine si a discuta despre problemele specifice de antreprenoriat. Ba mai mult, am fost si la Braila, unde a avut loc o intalnire cu simpatizantii de acolo. Am urmarit astfel sa promovam oamenii USR si ideile acestora, cetatenilor din zona Galati – Braila. Deja la sfarsitul lunii august am primit si invitatia oficiala de a ma inscrie in USR ca membru fondator al filialei Galati. Am aflat cu aceasta ocazie si despre criteriile care stau la baza acceptarii ca membru: “În ultimii 2 ani nu a deținut calitatea de membru al vreunui alt partid politic, cu excepția celor din Anexa 1 (banuiesc ca e vorba de M10 si alte partide locale). Cei care nu îndeplinesc acest criteriu și totuși doresc să activeze vor putea fi admiși ca simpatizanți sau voluntari în urma examinării cazurilor particulare, pe baza atașării de către candidat la declarația de adeziune a următoarelor documente: scrisoare de intenție care să includă motivele pentru care a aderat și a plecat din partidul anterior, precum și motivul pentru care dorește afilierea cu USR; a unei recomandări scrise din partea unui membru USR; și a copiei demisiei înregistrate din respectivul partid.”

La 1 septembrie am primit email-ul de mai jos prin care am fost invitati 11 persoane sa devenim membri fondatori si sa incepem astfel sa aratam ca putem face o altfel de politica si la Galati:

Salut tuturor! Va propun celor din acest e-mail sa va inscrieti in USR ca membri fondatori ai filialei USR Galati. Din cate stiu treceti toti criteriile de inscriere. Va trimit formularul de inscriere blank precum si formularul meu ca exemplu de completare. Statutul partidului va rog sa il gasiti aici (desi este pentru USB, este nesemnificativ diferit): http://usb.ro/statutul/ Va rog sa completati formularul vostru, sa il semnati si sa mi-l trimiteti pe e-mail pana pe data de sambata 3 septembrie. Va rog sa il si printati pentru ca el va fi arhivat la filiala din Galati. Cine este in concediu sau voiaj de nunta poate sa mi-l trimita si duminica 4 septembrie. Pe data de 5 septembrie se va intalni Biroul National pentru decizia de infiintare a filialei. Va rog sa imi trimiteti electronic si o copie dupa CI. Mult succes pe linie de partid!

Din acest moment am inceput sa investesc mult timp si resurse, impreuna cu majoritatea colegilor mei, pentru indeplinirea primelor obiective vitale pentru filiala: strangerea de semnaturi, infiintarea unui sediu si alegerile primei echipe de conducere. Lumea incepea deja sa ne intrebe cine sunt persoanele care conduc aceasta filiala. Eu avand si o experienta de campanie ca independent in anul 2012, am fost ales “responsabil de semnaturi” si am intrat si in echipa care se ocupa la nivel national de aceasta problema. Deja pe 19 septembrie organizam prima actiune de strangere de semnaturi, in zona Potcoava:

Target-ul nostru a fost stabilit de la Bucuresti. Trebuia sa strangem 5700 de semnaturi, pe bune, pana la data de 14 octombrie! Pe scurt, o zi normala de lucru pentru mine in acea perioada era cam asa: propuneam o zona unde sa ne intalnim sa strangem semnaturi, ne intalneam cei care puteau sa vina, ne echipam cu tricouri, mape, formulare si pixuri, timp de vreo 2 ore zambeam si incercam sa convingem oamenii sa ne dea semnaturi, mai primeam si injuraturi (apropo, este foarte greu sa strangi semnaturi pe strada si nu oricine poate sa faca acest lucru….am avut si noi membri fondatori care nu au venit la aceste actiuni).

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”83″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”5″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Pe urma, eu strangeam listele si le centralizam la birou, numaram semnaturile si completam in baza de date ca sa vedem evolutia de la zi la zi. Am instalat si un cort care ne-a ajutat destul de mult mai ales pentru faptul ca era foarte vizibil la Potcoava. Apropo, chiria pentru un astfel de cort in Galati este de 3 lei/mp/zi, deci 27 lei/zi. Noi l-am tinut cam 3 saptamani.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”82″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”5″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Pana la acest moment am intalnit multi oameni extraordinari, atat colegi cat si simpatizanti si facusem deja o echipa de “membri activi.” Nu faceam o diferentiere intre membrii fondatori si cei simpatizanti, decat la responsabilitatea privind realizarea target-ului de semnaturi. De asemenea, ne-am inteles foarte bine si in privinta sediului. Un coleg a gasit un spatiu ieftin, un alt coleg a colantat usa de la intrare, unii au adus scaune, altii o imprimanta, etc. Simteam o atmosfera pe care o regasesti intr-un ONG sau poate intr-o firma care functioneaza bine.

La un moment dat, USR la nivel central nu era sigur ca va aduna cele 200,000 de semnaturi iar Nicusor Dan a facut un apel pe facebook prin care isi manifesta aceasta ingrijorare. Bineinteles ca si noi am inceput sa dedicam si mai mult timp si efort acestei actiuni de care depindea soarta partidului. Ne-am bucurat foarte mult cand am documentat primele 1,000 de semnaturi, pe urma 2,000…pana cand am ajuns la 4,500. Lucram deja bine impreuna, in unele situatii chiar ne intelegeam si ne coordonam fara sa mai discutam intre noi. Apropo, asa arata 4,500 de semnaturi stranse pe bune, din strada si de la prieteni:

(poza este la o rezolutie slaba ca sa nu se vada datele personale de pe liste)

Alegerile

Au venit si alegerile, un moment deosebit de important. O parte dintre noi, inclusiv eu, am abordat alegerile ca pe o simpla formalitate pentru ca aveam lucruri mai importante de facut pentru filiala. Nici nu am candidat la functia de Presedinte. Eu am anuntat din timp ca-l voi vota pe Florin Staicu, un coleg pe care l-am cunoscut in USR si cu care am colaborat foarte bine. Am si ajuns sa-l cunosc destul de bine, noi fiind in fiecare zi in strada la strans semnaturi (deci pe baricade). Aceasta abordare, prin care anunti cu cine votezi din timp, este cea mai fair-play atitudine in cadrul onor alegeri (noi aveam un grup inchis de facebook unde dialogam mai eficient si unde am facut acest anunt). Este si transparenta, in spiritul USR, dar si corecta fata de ceilalti colegi care isi fac diverse planuri. Am decis sa nu candidez la functia de presedinte si in baza unui principiu prin care nu candidez impotriva celui care a avut initiativa inaintea mea sa faca un grup si sa infiinteze o organizatie (Florin era cu mult timp inaintea mea in nucleul de simpatizanti USR din Galati si un om care a strans langa el destul de multi colegi). Celalalt candidat la functia de Presedinte, Marian Dumitru, este un baiat care nu a mai stat de multi ani in Galati desi este nascut aici, vine de la USR Sector 5 din Bucuresti si lucreaza la National TV la emisiunea  “Fosta mea iubire.” Mai mult, Marian nici nu a venit la actiunile de strans semnaturi, in afara de una sau doua ori, deci nu am putut sa-l cunosc suficient de bine. Asadar, dintre cei doi, am decis sa-l sprijin pe Florin Staicu. Ulterior, Florin mi-a propus sa candidez si eu la functia de Vicepresedinte si sa continuam sa facem echipa, inclusiv in mediul public tinand cont ca urma sa facem actiuni cu presa. La alegeri s-au conturat clar doua tabere, una de galateni get-beget si cealalta de galateni care mai mult au stat prin Bucuresti in ultimii ani. Ba chiar unii s-au implicat in campania lui Nicusor Dan din 2012. Alegerile au fost statutare iar Florin a fost ales Presedinte USR Galati, iar eu Vicepresedinte. Din acel moment, tabara pierzatoare s-a retras de facto din organizatie si au inceput sa ne caute lucruri din activitatea noastra pe care sa le prezinte intr-un mod negativ la conducerea USR de la Bucuresti.

Noi, cei care am ramas, am continuat activitatea de strangere de semnaturi, am trimis si un comunicat de presa prin care am dorit sa anuntam galatenii ca USR are la Galati si o prima echipa de conducere si incepeam sa ne gandim deja la actiuni de campanie. Cateva reactii din presa sunt aici, aici si aici.

Desfiintarea filialei

Totul s-a schimbat 180 de grade chiar in ziua in care USR a anuntat ca a strans cele 200,000 de semnaturi la nivel national. Noi stransesem la acel moment 4,500, iar numarul final a fost undeva la 6,400 de semnaturi pe Galati. In aceeasi zi, am fost anuntati prin Florin Grigorescu, de faptul ca Biroul National al USR a decis desfiintarea filialei. Asa am aflat ca Marian Dumitru si colegii care l-au sprijinit s-au dus la Bucuresti cu dosare despre fiecare dintre noi :). Lui Florin Staicu i s-a reprosat ca a fost membru al Miscarii Uniti Realizam (MUR). Aceasta miscare, de care eu nu auzisem, a fuzionat cu USR, deci a fost o intelegere mai veche la nivelul conducerii celor doua organizatii. Altceva nu i-au gasit lui Florin, deci peste noapte MUR nu mai era bun. In cazul meu, situatia este mai amuzanta. Mi s-a reprosat ca am candidat independent in anul 2012 la Consiliul Local Galati, intr-o echipa de independenti din care facea parte si Nicusor Ciumacenco (un om cu o imagine rea pentru unii, dar care a fost votat de aproape 22,000 de galateni la alagerile locale de anul acesta). Asadar, si eu sunt un om rau pentru ca sunt amic cu Ciumacenco si aduc prejudicii USR. Aici un articol despre alegerile din 2012. Deci, in gandirea celor de la USR, atat eu cat si cei cu care intru in diferite proiecte, trebuie sa avem toti o imagine impecabila :)). Un alt motiv a fost faptul ca exista pericolul ca eu sa plec la un alt partid daca ajungeam parlamentar!!! ???. Un alt motiv amuzant a fost o interpretare a unui articol din Viata Libera pe care il gasiti aici. Articolul se numea “Artileria grea a partidelor pentru alegerile din decembrie” iar un subtitlu spunea ca “USR este spaima partidelor mici.” La celelalte partide s-au vehiculat aceleasi nume de candidati gen Durbaca, Dobre, Bacalbasa, iar la USR s-a vehiculat numele meu ca posibil candidat. Cei de la USR Bucuresti au interpretat ca si eu sunt vesnicul candidat, cand de fapt eu veneam ca o alternativa la vesnicii candidati, daca citesti cu atentie articolul. Asta este nivelul de inteligenta! 

„USR, prin Biroul National si Comisia de etica si-a construit o impresie solida ca USR Galati a pornit pe o directie, cel putin partial, diferita de cea a partidului. Simbolic vorbind, cascheta liderilor purta o sigla personala mai degraba decat sigla USR. Iar asta a fost un factor de risc major pentru USR”, a scris, pe Facebook, Florin Grigorescu, anuntand totodată desfiintarea filialei galatene.

Dupa desfiintarea filialei, am plecat un grup de 7 membri si simpatizanti la Bucuresti, unde ne-am intalnit cu Nicusor Dan. Am discutat astfel despre situatia din filiala si am convenit sa mentinem situatia de la acea vreme, adica filiala sa ramana desfiintata, urmand sa o reinfiintam dupa alegeri. Acest lucru nu s-a mai intamplat. Atat presa locala, cat si noi si opinia publica in general am ramas socati de aceasta atitudine ostila a liderilor de la Bucuresti. Cateva articole pot fi citite aici, aici si aici

Situatia actuala

Dupa aceasta intalnire, filiala a fost preluata de un anume Dragos Neamu, un baiat nascut in Galati, care sta de multi ani in Bucuresti, prieten cu Nicusor Dan si care face o treaba buna, se pare, in domeniul muzeelor.  El a negociat, se pare si candidaturile pentru alegerile parlamentare. Legat de alegeri, toti membrii USR am fost invitati sa ne depunem candidaturi. Astfel, eu mi-am depus o candidatura pentru Senat si Florin Staicu pentru Camera Deputatilor. Bineinteles ca ne-au fost respinse pentru ca nu mai corespundeam cu “spiritul USR.” Asadar, s-a facut o lista scurta de candidati, unde la Senat este un baiat din Bucuresti (se pare un avocat de-al lui Nicusor Dan) iar la Camera Deputatilor sunt Bogdan Rodeanu pe primul loc si Dragos Neamu pe locul 2. 

In urma unor discutii avute de Dragos Neamu cu membrii din Galati, am aflat culmea motivului pentru care eu am fost indepartat din USR: faptul ca sotia mea a fost casatorita cu un baiat din PSD si deci si eu sunt in consecinta PSD-ist! Aici si aici sunt doua articole pe acest subiect.

Acestea sunt pe scurt faptele. Eu nu aveam de gand sa scriu acest articol pana la data alegerilor, dar am fost “invitat” de Dragos Neamu sa ma exprim, printr-un mesaj pe care l-am primit ieri: “radu, tu esti ultimul om care sa imi tina lectii de moralitate. daca ai fi iesit public sa spui presei de ce nu poti fi in USR, pe la ce partide te-ai perindat, noi am fi fost scutiti sa trecem prin mizeriile la care ne-ai supus. toate delatiunile ulterioare te-au avut in spate si toate minciunile si neadevarurile ulterioare. stiai bine ca nu esti eligibil, stiai bine ce ai vorbit cu nicusor si nu ai avut bunul simt sa iesi public si sa o spui. asa nimic nu mai exista urat. esti principalul vinovat. sa taci”

Eu nu am iesit sa spun presei toata aceasta poveste, din amicitie fata de Bogdan Rodeanu (candidatul pe locul 1 la Camera Deputatilor), cu care am colaborat foarte multi ani la Liga Studentilor si pe urma in cadrul unor proiecte europene. Chiar i-am strans si cateva semnaturi in vara cand a candidat independent la Consiliul Local si i-am dat si un mesaj de sustinere pe facebook. Nu m-am perindat pe la mai multe partide. Am fost doar membru al Partidului Umanist in urma cu multi ani de zile, lucru pe care nu l-am ascuns niciodata. Acest lucru nici nu contravine regulilor USR de altfel. Eu nu am supus USR la nicio mizerie, din contra l-am protejat si am muncit pentru USR. Eu eligibil am fost mereu si pentru a fi membru in partid si pentru a candida. Orice membru are dreptul sa aleaga si sa fie ales. Sunt principii de baza si se regasesc si in statut. Cu Nicusor Dan nu am vorbit despre persoana mea ci despre viitorul filialei. 

As dori sa inchei si cu cateva concluzii dupa aceasta experienta. Cred ca sunt unii oameni valorosi in USR, dar totusi partidul nu se diferentiaza de celelalte partide existente. Oamenii se comporta la fel ca la PSD sau PNL sau ALDE. Sunt tabere mai influente si altele mai putin influente desi poate oamenii din taberele mai putin influente sunt mult mai capabili decat cei influenti. De exemplu, spunea cineva din USR care a venit ieri la Galati ca partidul isi propune sa faca incubatoare de afaceri si sa acorde finantari start-up pentru tineri. Pai eu am facut deja lucrurile acestea in Galati :)). Am mai vazut un anunt de campanie ca USR vrea sa faca politici publice. Pai eu am un Masterat in Politici Publice obtinut in SUA si ma pricep la asa ceva :)). Sunt oameni, de exemplu ca cei din Comisia de Etica a USR, care nu fac etica. Atunci cand au analizat “dosarul” meu au hotarat sa ma inlature din partid fara sa vorbeasca si cu mine, adica sa discute cu ambele parti implicate! Sunt foarte multe alte detalii despre acest subiect care imi scapa acum dar pe care poate am sa le dezvolt pe masura ce imi aduc aminte. Dupa aceasta implicare in USR, simt ca am acumulat foarte multa experienta politica! :). Desi am luat o pauza la momentul de fata, as vrea pe viitor sa mai fac inca o incercare politica (bineinteles nu in USR).