Patronatul Tinerilor Intreprinzatori

Impresii dupa vizita Ambasadorului SUA la Galati si Braila

La invitatia CNIPMMR, Ambasadorul SUA, Excelenta Sa Hans Klemm, a vizitat orasele Galati si Braila unde a avut intalniri cu antreprenori, autoritati locale, mass-media, efectuand si o scurta vizita la biblioteca VA Urechia. Scopul vizitei a fost acela de a intelege mediul economic local. Am avut placerea sa-i prezint preocuparile noastre ca tineri intreprinzatori, care constau in incubarea afacerilor, accelerarea lor si pe urma etapa de internationalizare. Pentru partea de incubare, exista finantari eruopene si cred ca ne vom descurca sa infiintam la Galati sau Braila un incubator de afaceri la standardele anului 2017. Pentru etapa de accelerare, deci dupa ce ideea de afacere este testata de piata, i-am spus ambasadorului ca am avea nevoie de o mana de ajutor pentru a ajunge la potentialii investitori americani. Ultima faza, cea de internationalizare si de dezvoltare practic pe pietele externe, vine de la sine dupa ce ai si un investitor alaturi.

Mesajul cel mai important pentru mediul de afaceri local a constat in explicarea nevoilor pe care orice investitor le are pentru a veni in aceasta zona:

  1. Pe de o parte este vorba de mana de lucru bine calificata, in domenii precum IT, inginerie, sau matematica. Pot spune ca in Galati – Braila inca stam bine la acest capitol avand doua universitati mari.
  2. Pe urma este nevoie de infrastructura adecvata. Si aici nu este vorba doar de drumuri si cai ferate ci si de spitale, scoli, politie. In aceasta regiune se simte puternic lipsa unui drum expres care sa ne lege de Bucuresti, Brasov, Iasi sau Constanta.
  3. Nu in ultimul rand este vorba si de stabilitatea si transparenta guvernarii. Deci legile nu ar mai trebui sa se schimbe atat de des, institutiile statului ar trebui sa fie mai deschise catre mediul de afaceri (si aici salut noua lege a preventiei care este in dezbatere publica in aceasta perioada), accesul la licitatiile publice sa se faca intr-un mod nediscriminatoriu.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”84″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”5″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]