Motivele pentru care nu accesam fonduri europene in Romania
Aceasta este o poveste adevarata. Toti stim ca Romania nu reuseste sa absoarba fondurile europene pe care le are la dispozitie. De exemplu, pentru perioada 2014 – 2020 putem obtine aproximativ 21 miliarde de euro nerambursabil, pentru proiecte in toate domeniile socio – economice. Din pacate, la nivelul lunii martie 2017, am absorbit doar 1%! Toti factorii de decizie la nivel politico – administrativ au trecut in programele de guvernare si discuta prin talk-show-uri de importanta accesarii acestor fonduri. Daca ei sunt constienti ca avem nevoie de acesti bani, atunci de ce totusi nu reusim sa-i obtinem? Raspunsul se afla la nivelul cel mai mic ierarhic, adica la functionarul aflat in functie de executie, care evalueaza si monitorizeaza proiecte. Si aici incepe povestea:
Anul trecut ne-am incumetat sa depunem un proiect in cadrul unui apel al noului Program Operational Capital Uman prin care comunitatile marginalizate din Romania pot primi fonduri ca sa iasa din saracie (masurile 4.1 si 4.2). Procesul a fost extrem de complicat deoarece mai intai a trebuit sa faci o analiza la nivelul comunitatii si in functie de rezultatele ei, sa fundamentezi si sa structurezi proiectul. Am facut asadar intalniri cu cetatenii din comuna, cu medicii, cu cei cativa antreprenori ramasi, cu profesori si am aplicat aproximativ 650 de chestionare.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”85″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”5″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Dupa ce am terminat analiza, am trecut la scrierea proiectului intr-o aplicatie noua numita MySMIS, unde dura 15 minute sa incarci o linie de buget. Daca greseai o litera si trebuia sa faci o modificare, mai pierdeai inca 15 minute! Ajunsesem sa lucrez noaptea, cand aplicatia functiona mai onorabil. Dar ma rog, asta nu prea conteaza acum…. Pe scurt, proiectul cuprinde activitati precum:
- Cursuri de baby-sitter, brutar, bucătar, competențe IT, îngrijitor bătrâni la domiciliu, lucrător în comerț, lucrător social, finisor construcții, tinichigiu, vopsitor industrial, zugrav, secretariat, tractorist si competente antreprenoriale pentru 360 de persoane.
- Subventii pentru 20 de afaceri start-up.
- Asistenta juridica pentru 300 de gospodarii care nu au acte.
- Racordarea comunei la gaze naturale.
- Reabilitarea dispensarului si dotarea acestuia cu aparatura medicala de stricta necesitate.
- Achizitionarea unei masini de pompieri.
- Infiintarea unui centru comunitar unde peste 1,000 de persoane pot beneficia de servicii sociale destinate prevenirii separării copiilor de familiile lor, servicii tip școală după școală, servicii de consiliere privind îmbunătățirea condițiilor de igienă, prevenirea sarcinilor la minore, sănătatea reproducerii și planificarea familială etc.
- Servicii de orientare / mediere / plasare / informare și consiliere pe piața muncii pentru un număr de 510 beneficiari.
- Reabilitarea unui numar de 5 case ale unor familii aflate in risc de saracie extrema.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”86″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”5″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Sa va spun de ce a fost respins acest proiect. In cadrul unei evaluari, proiectele au de parcurs doua faze: Faza A, de evaluare administrativa (adica se verifica daca sunt completate toate documentele) si Faza B, de evaluare tehnica si financiara (adica se stabileste daca proiectul este de calitate sau nu). Proiectul nostru a fost respins inca din Faza A, din cauza ca partenerii neplatitori de TVA nu au completat in Anexa 5, paragraful D care contine un tabel cu achizitiile la care TVA-ul este nedeductibil. Deci totul a fost in regula (si vorbesc de 3 pagini de aspecte evaluate dupa cum se vede mai jos), mai putin acest paragraf!
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”87″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”5″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Desigur ca este un abuz si voi mentiona doar doua aspecte extrase din contestatia pe care am depus-o la Autoritatea de Management POCU:
– Conform Metodologiei de verificare, evaluare şi selecție a proiectelor din cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020, se specifică faptul că “dacă evaluatorul consideră că o informaţie lipseşte sau nu este suficient de clară pentru a permite verificarea conformităţii administrative şi a eligibilităţii, el TREBUIE să solicite clarificări, cu aprobarea Președintelui Comitetului de Evaluare.” Așadar, dacă s-a considerat că informațiile de la punctul D al declarației privitor la achizițiile / cheltuielile purtătoare de TVA din cadrul proiectului lipsesc și ar fi trebuit completate de către parteneri, evaluatorii TREBUIAU la rândul lor SĂ SOLICITE CLARIFICĂRI.
– In ce privește persoanele juridice neînregistrate în scop de TVA, în conformitate cu prevederile Legii Contabilității nr. 82/1991 cu modificările și actualizările ulterioare, acestea nu înregistrează distinct TVA în contabilitate, nu țin evidența contabilă și nu deduc TVA. Astfel, cheltuielile lor se înregistrează însumând și valoarea TVA dacă aceasta este conținută în facturi, bonuri fiscale etc. Așadar, partenerii ȘI-AU ASUMAT faptul că pentru achizițiile / cheltuielile purtătoare de TVA din cadrul proiectului, TVA este nedeductibilă, prin însăși organizarea juridică și fiscală a acestora, iar acest lucru NU afectează eligibilitatea TVA din cadrul proiectului. În consecință, toate achizițiile incluse în bugetul proiectului și în planul de achiziții conțin TVA nedeductibil.
Deci, de ce nu avem absorbtie? Din cauza incompetentei sau ostilitatii acestor ofiteri de verificare a proiectelor. Cred ca vorbim deja de un abuz in serviciu contra intereselor nationale, care a facut ca o comunitate saraca sa nu beneficieze de o sansa de a iesi din saracie, din cauza unui ofiter de evaluare care a considerat ca trebuie sa respinga proiectul deoarece partenerii neplatitori de TVA nu au completat paragraful D din Anexa 5 – Declaratia de TVA. Cred ca suntem in al 12-lea ceas cand mai putem indrepta aceste lucruri. Consider ca toata conducerea AM POCU trebuie inlocuita cu persoane cu viziune, care doresc sa accesam aceste fonduri si care nu se opintesc in Anexa 5, paragraful D. Cred ca ofiterii de evaluare care gresesc atat de flagrant, trebuie trasi la raspundere. De asemenea, trebuie schimbata perceptia fata de beneficiarul unui proiect. Pot spune ca 99.999% dintre cei care isi asuma riscul sa implementeze un proiect european sunt adevarati eroi! Da, sunt si unii care au facut fraude. Dar in cazul acesta, autoritatile statului trebuie sa-si faca treaba (si eu cred ca isi fac treaba). Beneficiarul unui proiect trebuie perceput de la inceput sub prezumtia de nevinovatie, nu precum un infractor cum este la momentul de fata. Se mai fac si greseli. Dar de ce finantatorii nu te ajuta sa indrepti acele greseli, in limitele legii, normal (sunt OIR-uri unde nici nu ai voie sa te intalnesti cu ofiterul de proiect!). Obiectivul cel mai important este sa avem un grad de absorbtie de 100% la finalul acestei perioade de programare. Cum se poate ca 80% din proiectele depuse sa fie respinse la Faza A? Oare 80% dintre cei care au depus proiecte, si vorbesc aici de experti cu multi ani de experienta, sunt prosti? Eu nu cred. Din contra.
Asadar, vrem absorbtie? Trebuie schimbat managementul in AM POCU si in celelalte autoritati de manegement care sunt slab performante. Trebuie schimbata si atitudinea ofiterilor de verificare, evaluare, monitorizare, deoarece acestia nu patesc nimic daca gresesc. Asa cum un profesor este evaluat de catre elevi, si ofiterul de evaluare trebuie sa fie evaluat de catre beneficiar! Nu vreau sa generalizez, pentru ca am intalnit si ofiteri buni, insa cei care dau cu toporul au devenit din ce in ce mai multi.
Despre acest subiect, in presa:
Evenimentul Zilei – Scandal in curtea Ministerului Fondurilor Europene. Asa ceva nu s-a mai intamplat.
Evaluare facuta de Fonduri-Structurale.ro.
CaleaEuropeana.ro – Klaus Iohannis: Voi discuta cu premierul Grindeanu situația absorbției fondurilor europene. Când vom negocia viitorul buget vom fi cu cărți proaste în mână.
Nota ulterioara: proiectul a fost admis dupa contestatie.