Democratie participativa

Am inceput seminarul de “e-participare” in Budapesta

In perioada 14-18 iunie particip la o intalnire a expertilor de metode noi de participare in lucrul multicultural de tineret, folosind tehnologii de informare si comunicare. Seminarul este organizat de Consiliul Europei la Centrul de Tineret din Budapesta. Scopul este acela de a explora modalitatile prin care noile mijloace de participare pot imbunatati accesul tinerilor la servicii sociale in zone dezavantajate. Desigur, eu am fost selectat datorita Metodei SMART de Politici Publice pe care o implementam la Asociatia Centrul de Dezvoltare SMART.

Obiectivele sunt generoase:
– explorarea conceptelor de participare si e-participare.
– explorarea tendintelor curente de e-participare in lucrul intercultural de tineret.
– identificarea modalitatilor prin care e-participarea poate fi mai inclusiva.
– analiza motivatiei tinerilor din zonele dezavantajate de a folosi mijloace de e-participare.
– schimbul de experiente si bune practici in domeniul e-participarii, cu accent pe zonele dezavantajate.
– explorarea modalitatilor prin care e-participarea poate deveni mai democratica, inclusiva, si mai importanta.
– realizarea unor recomandari privind promovarea e-participarii ca o modalitate de sprijin a tinerilor din zonele dezavantajate.

Mai jos e o prezentare (in limba Engleza) a rezultatelor grupului de lucru pe problemele participarii si e-participarii tinerilor:

Consiliul Europei a elaborat pana in prezent cateva documente foarte utile despre participarea tinerilor. Acestea sunt: “The Revised European Charter on the Participation of Young People in Local and Regional Life,” manualul “Have your say!,” raportul seminarului “New ways of participation based on information technologies” organizat de catre Directia Tineret si Sport a Consiliului Europei in anul 2009,  unde Metoda SMART de Politici Publice este mentionata, si Agenda 2020. Seminarul este organizat sub auspiciile proiectului ENTER de stimulare a accesului tinerilor din zone dezavantajate la servicii sociale.

Iata si cateva poze mai relevante:[nggallery id=41]