Metoda SMART de Politici Publice

Participare activa la laboratorul de educatie nonformala

Participantii la laboratorul de educatie nonformala 2010.
Participantii la laboratorul de educatie nonformala 2010.

ANPCDEFP prin Programul Tineret in Actiune a organizat la Gura Portitei, laboratorul de educatie nonformala. Printre diferitele metode testate acolo, s-a numarat si Metoda SMART de Politici Publice. Timp de o zi, am facut 5 prezentari fulger pentru cei aproximativ 45 de participanti din toata tara, urmate de lucru practic pe metoda. Astfel, s-au publicat 3 probleme de interes public, fiecare beneficiind de una-doua solutii:

  1. Personalul din centrele de plasament: In centrele de plasament exista de multe ori personal slab pregatit. Slaba pregatire a personalului duce la transformarea copiilor in “masinarii de cersit” si viitori dependenti de sistemul de asistenta sociala, in loc sa-i pregateasca pentru o viata responsabila si independenta.
  2. Educatia nonformala in scoala: In ultimul timp se pune accent foarte mult pe invatarea pe parcursul vietii, dar suntem noi obisnuiti de cand suntem mici cu aceasta forma de invatare? Cate din scolile din romania au un spatiu dedicat educatiei nonformale? copiii au nevoie ca in scoala in care invata sa aiba un spatiu la dispozitie in care sa fie jocuri, carti, materiale care sa starneaca in mod automat creativitatea, imaginatia si dorinta de a invata altfel decat stand in banci si din cand in cand cascand de plictiseala. copiii au nevoie de un spatiu in care sa se simta liberi sa isi exprime nevoile si interesele pe care le au in mod liber si constructiv. Cand spunem spatiu ne gandim la o sala in care sa gasim de la jocuri pana la dotari conform intereselor copiilor, ne gandim la o
    La Gura Portitei
    La Gura Portitei

    persoana sau mai multe care sa respecte principiile educatiei nonformale intr-un mediu in care educatia este formala. Oare cum putem sa creem aceste spatii in fiecare dintre scoli si sa avem personal motivat ca sa faca aceste activitati cu copiii?

  3. Cincis curat: Zona lacului Cincis din vecinatatea Hunedoarei reprezinta un spatiu verde ce este neglijat din punct de vedere almentinerii curateniei. Problemele de mediu pornesc din amontele raului Cerna unde se strang gunoaiele din cauza persoanelor ce nu respecta regulile de mentinere a curateniei si a autoritatilor ce se implica in mod superficial in rezolvarea problemei. Asfel lacul Cincis este invadat in fiecare an de tone de gunoaie ce distrug ecosistemul, polueaza apa si imprejurimile si nu in ultimul rand ofera o imagine dezolanta turistilor.

Asadar, se pot da solutii la aceste probleme, pe www.PoliticiPublice.ro. Publicarea de probleme de interes public si solutii la acestea reprezinta primii 2 pasi ai Metodei SMART de Politici Publice. La pasul 3 se redacteaza o adresa catre autoritatile publice sa puna in practica solutia sau solutiile cele mai bune. La pasul 4 se publica pe pagina problemei raspunsul primit de la autoritati, iar la pasul 5, solutia este rezolvata (sau persoana care a publicat problema este multumita de reactia autoritatilor).

Insa a fost si socializare. Gura Portitei este un loc salbatic si relaxant. Se ajunge cu salupa de la Jurilovca, iar servirea si conditiile sunt foarte bune.

Sosirea in Gura Portitei:

Putina socializare nu strica la un foc de tabara si traditii lipovene:

La plecare, cu toti participantii: