Democratie participativa,  Metoda SMART de Politici Publice

De ce nu participa cetatenii (partea a 2-a)?

Semnaleaza o problema de interes public in Romania
Semnaleaza o problema de interes public in Romania

Cetatenii in general si mai ales tinerii, nu se implica mai activ in viata comunitatii si implicit in luarea deciziilor la nivel politico – administrativ din cauza unor probleme precum: lipsa povestilor de succes de participare, lipsa de timp, lipsa de bani, lipsa de motivare, lipsa cunostintelor de specialitate, lipsa de responsabilitate, lipsa de eficacitate si lipsa de forta a procesului participativ. Aceasta situatie afecteaza atat autoritatile publice care nu beneficiaza de ideile creative de solutii ale cetatenilor privind problemele de interes public dintr-o anumita comunitate, cat si cetatenii de rand. Acestia se simt din ce in ce mai indiferenti fata de ce se intampla cu mediul socio-economic in care traiesc, mai neincrezatori in alesii locali si chiar mai “inraiti” fata de administratia publica si mediul politic.

Daca intr-un post anterior am scris despre importanta povestilor de succes de participare, in acest post voi scrie despre alte probleme care afecteaza gradul de implicare al oamenilor de rand in viata comunitati:

Lipsa de timp este o componenta majora a problemelor cu care se confrunta cetatenii atunci cand doresc sa se implice in procesul de luare a deciziilor. Specialistii, intreprinzatorii, persoanele ocupate, dar si alte categorii de cetateni sunt deseori implicati in diferite proiecte si actiuni si nu-si mai lasa timp sa se dedice comunitatii si participarii active. Pentru a se implica, ei trebuie sa-si aloce timp pentru deplasare la institutia publica, asteptare, discutii. Acest lucru poate dura chiar doua ore, ceea ce inseamna mult intr-o agenda deja incarcata.

Lipsa de bani este resimtita mai ales de membrii diferitelor organizatii, atunci cand doresc sa organizeze exercitii de participare si implicare prin care sa colaboreze cu administratiile publice. Actiunile au de obicei menirea de a identifica solutii la problemele cu care se confrunta comunitatea, de a le discuta si de a le propune pe urma autoritatilor publice spre implementare. Ele necesita costuri de cazare si masa participanti, chirie sali, transport si logistica. Astfel, initiativele de participare se organizeaza rar, atunci cand exista finantare.

Lipsa de motivare constituie o alta problema majora care afecteaza gradul de implicare in procesul de luare a deciziilor. Literatura de specialitate afirma ca cetatenii au nevoie de o motivatie pentru a se implica. Motivatia poate fi una legata de promovarea persoanelor care isi dedica timp pentru a se implica in rezolvarea unei probleme de interes public sau una legata de beneficii materiale sub forma premiilor. Cu cat o actiune menita sa imbunatateasca procesul de elaborare a politicilor publice contine si o oferta motivationala, cu atat ea are sanse sa atraga un numar mai mare de cetateni si implicit idei de solutii mai fezabile si mai valoroase. Consider ca persoanelor care se implica trebuie sa li se asigure cel putin sansa recunoasterii eforturilor depuse in procesul participativ.

Lipsa cunostintelor de specialitate despre subiectele dezbatute: aceasta problema este mai prevalenta la actiunile care dureaza putin timp, dar care implica participanti mai numerosi. Participantii, care provin dintr-o anumita comunitate si sunt fie asociati fie nu, pot detine putine informatii despre subiectele dezbatute atunci cand sunt chemati la consultari. Mai mult, fiind vorba despre o intalnire, nu au timp suficient sa invete despre ele pe parcursul desfasurarii exercitiului de participare sau de consultare. Cu cat este mai lung procesul participativ, cu atat exista mai mult timp pentru ca participantii sa se gandeasca la probleme si sa recomande solutii mai bune.

Va urma.