Metoda SMART de Politici Publice

Training IMPLICARE privind problema lipsei educatiei nonformale in scoli

Training IMPLICARE privind problema lipsei educatiei nonformale din scoli
Training IMPLICARE privind problema lipsei educatiei nonformale din scoli

Metoda SMART de Politici Publice a fost folosita la Trainingul IMPLICARE organizat de catre Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila, abordand problema lipsei educatiei nonformale in scoli. Problema a fost semnalata pe platforma de implicare civica www.PoliticiPublice.ro, iar participantii la training au discutat optiunile de rezolvare a ei si au facut o recomandare catre Ministerul Educatiei. Trainingul IMPLICARE cuprinde o parte teoretica de implicare civica si politici publice, o parte practica in care se discuta optiunile de rezolvare a problemei folosind Cafeneaua Publica drept metoda de participare si o parte practica de politici publice, in care se alege recomandarea cea mai buna privind solutionarea problemei. De asemenea, se redacteaza si adresa oficiala prin care se propune institutiei publice abilitate sa aloce resurse pentru a implementa solutia in comunitate.

Vreau sa prezint in aceasta postare cum arata o zi de lucru folosind Trainingul IMPLICARE:

Mai intai se discuta aspectele teoretice privind implicarea civica si realizarea de propuneri de politici publice:

[nggallery id=64]

Pe urma se discuta problema, se analizeaza propunerile de solutii primite de la cetateni pe platforma de participare activa www.politicipublice.ro si impreuna cu participantii se stabilesc optiunile de rezolvare a problemei. In cazul nostru, au reiesit 3 optiuni de abordare a problemei lipsei educatiei nonformale in scoli: mentinerea situatiei actuale, realizarea de parteneriate public/privat si realizarea unui ordin de ministru.

Fiecare optiune s-a discutat mai apoi in grupuri de lucru, prin intermediul Cafenelei Publice:

[nggallery id=65]

Dupa ce participantii s-au mutat pe la fiecare grup de lucru in parte, moderatorii au prezentat in plen rezultatele dezbaterilor din grupurile lor si au redactat un draft de prezentare a fiecarei optiuni in parte. Dupa terminarea prezentarilor, s-au discutat optiunile in plen si participantii au decis ce sa recomande Ministerului Educatiei: Consideram ca un ordin de ministru este inca nepotrivit pentru introducerea educatiei non-formale in invatamantul preuniversitar. Totusi propunem Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa elaboreze un document cu titlu de recomandare prin care sa incurajeze colaborarea unitatilor scolare cu ONG-uri si firme pentru realizarea unei platforme de educatie non-formala pentru elevi. Astfel, oferta educationala s-ar dezvolta si ar fi mai bine adaptata spiritului creativ al elevilor. De asemenea, actiunile non-formale tind sa tina mai mult elevii in scoli, ocupandu-le timpul liber cu preocupari constructive, in beneficiul dezvoltarii lor personale si a societatii romanesti.

[nggallery id=66]

Adresa oficiala a fost pe urma redactata folosind formularul Metodei SMART de Politici Publice, semnata, stampilata si urmeaza a fi inregistrata la sediul Ministerului Educatiei. Astfel, rezultatul muncii noastre s-a vazut imediat!

Toate acestea au durat o zi! Le multumesc Centrului pentru Dezvoltare Comunitara Durabila Giubega, partenerilor retelei Metodei SMART de Politici Publice, participantilor si gazdei noastre, Primaria Giubega – Dolj.

Si o reactie din partea presei: Metoda SMART, aplicata in weekend la Giubega pentru introducerea educatiei non-formale in scoli.