Metoda SMART de Politici Publice

Primele 4 povesti de succes ale Metodei SMART de Politici Publice

www.PoliticiPublice.ro
www.PoliticiPublice.ro

Metoda SMART de Politici Publice este o metoda de implicare civica si realizare de politici publice. Ea a fost lansata oficial in urma cu un an si pana acum a generat 4 povesti de succes. Ele sunt diferite in abordare si rezolvare, aratand cat de creativ poti fi daca vrei sa te implici in rezolvarea unor probleme din comunitate.

Prima problema transformata in poveste de succes se numeste Mobilitate urbana. Pentru discutarea ei, a fost organizata si o intalnire cu studentii din Universitatea Dunarea de Jos, unde s-a propus pentru prima oara inlocuirea semafoarelor cu sensuri giratorii. Desi pare o solutie simpla, Galatiul nu avea la acel moment decat un singur sens giratoriu functional. Desi s-au exprimat multe idei, am ales sa recomandam primariei sa construiasca sensuri giratorii in intersectii cheie din oras.

A doua poveste de succes a fost realizata foarte rapid. Pe o strada din cartierul Mazepa 2 din Galati, se forma o groapa mare sub asfalt. Aceasta punea serios in pericol traficul, riscand sa se surpe oricand. Formularul online de semnalare a unei probleme pe www.politicipublice.ro permite publicarea unei poze. Asadar, a fost semnalata problema, s-au publicat poze cu groapa precum si harta unde se afla ea. Fiind o problema urgenta, s-a trimis si un email la primarie. In trei zile, groapa a fost astupata cu pietris.

A treia poveste de succes a fost realizata cu Ministerul Educatiei. Problema semnalata s-a numit Educatia nonformala in scoala. Persoana care a semnalat-o, explica faptul ca in scoli nu exista spatii in care elevii sa se simta liberi, sa isi exprime nevoile si interesele pe care le au in mod liber si constructiv. Aceasta problema a beneficiat si de un workshop sub forma unei cafenele publice, organizat in judetul Dolj cu sprijinul partenerului local Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila. Noi am propus Ministerului Educatiei sa trimita recomandari unitatilor scolare, incurajandu-le sa se implice in parteneriate cu ONG-uri si firme pentru a initia proiecte de educatie nonformala. Ministerul a raspuns facand referire la noua lege a educatiei nationale care, in spiritul descentralizarii, lasa libertatea fiecarei scoli de a-si alege partenerii educationali si tipurile de activitati, inclusiv cele nonformale.

A patra poveste de succes vizeaza un parc de cartier din Galati. Locatarii din zona vor sa-l amenajeze, insa nu au materiale. Asadar, am recomandat primariei sa-l realibiliteze. Desi primaria nu l-a reabilitat, ne-a spus ce trebuie sa facem pentru a beneficia de ajutor. Locatarii trebuie sa se asocieze intr-o asociatie de locatari/proprietari prin care sa semneze un contract cu primaria. Astfel, pot primi material saditor si sprijin.

Asadar, putem genera schimbare in comunitate. Trebuie insa initiativa si perseverenta. Trebuie sa “tragi de institutiile publice” sa aibe o reactie. Metoda SMART de Politici Publice te scuteste de timp si bani pentru a te implica. Trebuie doar sa semnalezi probleme si sa identifici solutii. Vei vedea insa ca este foarte greu sa gasesti solutii bune la probleme de interes public. De aceea este nevoie de creativitate, iar Metoda SMART permite discutii constructive in mediul online dar si offline, intre persoane cu educatie si abilitati diferite. Noi preluam ideile cele mai bune de solutii si le punem pe masa autoritatilor publice. Insa, mai mult decat atat, cetatenii sunt cei care au ultimul cuvant de zis, aproband sau nu raspunsul sau reactia autoritatilor.