Politica

Propunerea Presedintelui Basescu vine prea tarziu

Nu am avut rabdare sa urmaresc tot discursul Presedintelui Basescu de la Gala Ligii Studentilor Romani din Strainatate, insa am fost surprins sa citesc pe Mediafax ca Domnia Sa a anuntat ca s-a hotarat sa angajeze 3 absolventi de studii in strainatate, pe functii de consilier de stat. Scriu acest articol din postura unui absolvent de masterat in SUA in politici publice, care m-am intors in tara, am intrat prin concurs intr-o functie de executie la stat si am acceptat un loc de munca de 1500 lei pe luna, fara secretara si masina (cum presupune postul de consilier de stat :)). Cu toate acestea, am fost dat afara in 2010 cand Guvernul a decis sa micsoreze aparatul guvernamental (decizie buna de altfel), iar postul meu a fost desfiintat.

Iata ce am invatat din experienta asta:

  • Functiile de conducere se dau pe criterii politice pana la cel mai mic post de director adjunct.
  • Cand se aleg oamenii, se pune accent pe loialitatea fata de partid si nu pe competente, desi apreciez ministrii ca fiind oameni foarte competenti.
  • Nu exista viziune in aparatul guvernamental si daca propui elemente fundamentale privind conducerea unei agentii publice, cum ar fi crearea unei viziuni noi, a unei misiuni, schimbarea atitudinii angajatilor, eficientizarea serviciilor publice, esti vazut de ceilalti ca un ciudat care nu se “acomodeaza” la mediul guvernamental de la noi din tara.

De ce zic ca propunerea Presedintelui vine prea tarziu? Pentru ca stiu ce studiaza tinerii romani in strainatate si stiu cu ce se vor confrunta la preluarea unui astfel de loc de munca. La universitatile de renume din strainatate esti pregatit sa devii lider. Asta inseamna ca oriunde te duci, creezi sau ajuti la crearea unei viziuni a organizatiei. De exemplu, cum dorim sa arate Romania peste 10 ani? Dar peste 20 de ani? Aceasta imagine a Romaniei din viitor, te ajuta sa iei deciziile potrivite si sa initiezi astfel proiectele cu impactul cel mai mare pentru atingerea acelei viziuni. Pentru acest lucru ai nevoie de stabilitate, putere de decizie si echipa. Insa cum la noi functiile de conducere se dau pe criterii politice, pur si simplu nu ai loc, iar directorii care vin stiu ca au la dispozitie doar 4 ani, timp insuficient pentru schimbari majore. Asadar, de ce sa depuna efort cand stiu ca vor pleca tot politic? Cum puterea de decizie apartine unor membrii de partid care de multe ori nu inteleg ce este o viziune, un astfel de tanar scolit la o universitate de prestigiu din strainatate sigur “nu se va putea adapta.” Mai ramane si problema echipei. Desi multi angajati care ar forma echipa cu tine sunt angrenati intr-o rutina administrativa absolut demotivanta, multi dintre ei pot fi instruiti si motivati prin responsabilitati noi si libertate de decizie. Un tanar scolit in strainatate ar sti cum sa motiveze personalul din functiile de executie, insa are nevoie de putere de decizie si stabilitate.

Asadar, propunerea Presedintelui vine la doar doi ani pana la terminarea mandatului, timp in care au loc alegeri parlamentare si locale anul acesta si prezidentiale anul viitor. Cei trei tineri vor avea timp doar sa se acomodeze cu noul loc de munca, vor vedea ca in loc de viziune pe termen lung si proiecte care sa depaseasca barierele politice, vor fi angrenati in activitati de rutina care nu vor produce schimbare.  Mai mult, activitatea administrativa va scadea simtitor din primavara, cand se intra in linie dreapta in febra alegerilor si astfel activitatile vor avea un iz electoral ieftin, nedemn pentru statutul celor trei absolventi.

Insa poate vor iesi si cateva lucruri positive din propunerea Presedintelui. Poate Domnia Sa isi aduce aminte ca romanii formati prin Bursa Speciala Guvernul Romaniei nu au fost plasati nici pana acum in functii de conducere in administratie, desi s-au scolit in strainatate pe banii statului. Poate ca functiile de conducere de la Secretar de Stat in jos se vor da pe criterii de competente si nu pe loialitate si obedienta politica. Asa s-ar mai reduce si coruptia din administratia publica romaneasca.

One Comment