Politica

Impresii de campanie

De vorba cu oamenii prin cartiere
De vorba cu oamenii prin cartiere

Discut foarte mult cu cetatenii in aceasta perioada si promovez proiectele propuse de mine si de Nicusor Ciumacenco pentru Consiliul Local si Primaria Galati. Intalnesc doua categorii de oameni: cei care sunt satui de promisiuni electorale si de atitudinea alesilor locali de pana acum si cei care sunt placut surprinsi si interesati de propunerile noastre. Vreau sa prezint o serie de impresii despre aceste doua categorii de cetateni:

Cei care nu mai cred in noi, candidatii la functiile publice: cred ca aproximativ 20% din oamenii pe care ii intalnesc in actiunile de campanie se incadreaza in aceasta categorie. Ii inteleg perfect si oarecum ma simt si eu stanjenit de faptul ca, neavand un mandat la activ, ma simt nevoit sa le vorbesc despre idei de proiecte si nu de fapte concrete! Acesti oameni sunt satui (sa nu folosesc un alt cuvant urat) de faptul ca de fiecare data cand sunt alegeri, sunt mintiti pana isi dau votul, dupa care nimeni nu-i mai intreaba si nu mai face nimic pana la urmatoarele alegeri. De asemenea, multi dintre ei s-au lovit de usi inchise atunci cand au dorit sa rezolve o problema prin intermediul institutiilor publice. Personal cred ca un cetatean ales intr-o functie de demnitate publica trebuie sa se comporte ca in campania electorala timp de 4 ani, iar in perioada oficiala de campanie electorala sa-si prezinte realizarile concrete. Mai mult, multi dintre ei sunt suparati pe atitudinea de multe ori sfidatoare a alesilor locali si ai celor din functii importante de conducere, atunci cand semnaleaza probleme in comunitatea locala cum ar fi canalizarile infundate, lipsa de canalizari in unele zone, gropile din asfalt, etc. Din pacate, pot doar sa sper ca-i voi intalni pe acesti oameni din nou dupa 4 ani si sa le vorbesc despre realizari.

Persoanele care sunt incantate sa ma vada pe mine si pe echipa de studenti cu care colaborez: aproximativ 80% din persoanele cu care interactionez sunt placut surprinse sa ma vada pe strada si de multe ori avem un dialog foarte informativ pentru ei si educativ pentru mine. Pot spune acum ca galatenii nu au nevoie in acest moment de mega proiecte! Ei au nevoie mai intai sa le asiguram servicii publice de calitate. Si iata niste exemple concrete de probleme primite de la ei, care trebuiesc rezolvate : amenajarea de mai multe parcuri si reabilitarea celor existente, este nevoie de mai multe locuri de parcare, trebuiesc ridicate masinile vechi, trebuie facuta curatenie mai eficient, trebuiesc taiati plopii si pus in locul lor tei, trebuiesc facute apartamente pentru tineri, trebuiesc astupate gropile de pe strazi si de pe aleile dintre blocuri, trebuie rezolvata problema cersetorilor din ce in ce mai multi, cainii comunitari. Toate acestea pot fi rezolvate atat de usor de autoritatile locale, prin initiativa, respect pentru alegatori, intalniri regulate cu cetatenii si fapte!

Din aceste motive, cred ca programul propus de Nicusor Ciumacenco, impreuna cu cei 10 candidati independenti la Consiliul Local Galati (printre care ma numar si eu), se potriveste foarte bine cu nevoile actuale ale galatenilor – RESPECT. Ele pot fi citite aici.

[nggallery id=76]