A aparut cartea “100 de fețe ale inovației”
A fost lansata de curand cartea “100 de fețe ale inovației,” rezultatul unei munci titanice atat din partea celor 100 de autori de articole, dar mai ales din partea coordonatorilor. Asadar, felicitari Mihaela Nicola si Marius Stoian!
Eu scriu despre democratia participativa ca baza a unei guvernari eficiente. Abordez idei despre avantajele si barierele implicarii cetatenilor in realizarea politicilor publice, caracteristicile unui model de participare eficient si un studiu de caz despre Metoda SMART de Politici Publice.
Concluziile sunt destul de simple. Participarea cetatenilor poate creste capacitatea administratiilor publice de a rezolva probleme de interes public la nivel local, national sau international. Atunci cand cetatenii vor sa participe, guvernele sunt mai eficiente in rezolvarea problemelor, deoarece oficialii au resurse suplimentare la dispozitia lor. Tehnicile pe care oamenii le folosesc pentru a participa se bazeaza in principal pe instrumentele prevazute de legi. Acestea nu sunt de obicei bine structurate, promovate si inclusive. Produsul final al eforturilor cetatenilor de a influenta politicile publice consta in cresterea propriului standard de viata. Cetatenii sunt mai motivati sa participe atunci cand unele masuri le afectează viata lor personala, in mod direct. De asemenea, este mult mai usor sa generezi schimbare la nivel local decat la nivel regional, national sau international. Instrumentele online si offline de participare prezinta atat avantaje cat si dezavantaje. Daca sunt combinate, ele pot genera un model mai eficient de participare. Cu toate acestea, este important ca ele sa genereze povesti de succes de participare care sa fie si bine promovate. In acest fel, cetatenii devin mai increzatori in capacitatea lor de a influenţa politicile publice.