Lacomia Uniunii Europene a dus la BREXIT
Aparent, stirea ca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana a venit ca un soc pentru noi si probabil pentru majoritatea opiniei publice din intreaga lume. Poate mai putin pentru britanici, care par ca s-au saturat de lacomia si aroganta oficialilor europeni. Incercand sa inteleg mai bine fenomenul, am gasit o stire din 2014 in care se vorbea ca UE cere Marii Britanii sa transfere 2 miliarde de Euro suplimentar fata de contributia negociata initial la bugetul UE, pentru ca “Marea Britanie este mai bogata decat se credea.” Raspunsul de la Comisie a fost cam asa: “Daca Londra nu plateste datoria in termenul stabilit, Comisia va cere explicatii in scris apoi va aplica amenzi Marii Britanii.” Iata acum ca UE nu mai poate aplica amenzi si va pierde toata contributia Marii Britanii, care se ridica la peste 10% din bugetul general comunitar. Banii Marii Britanii care se duceau spre UE, se vor duce acum catre proprii cetateni.
Vad doua implicatii majore a acestui BREXIT, care ne pot afecta destul de mult:
In primul rand vom avea mai putini bani europeni pentru proiecte. Asadar, nu ne mai permitem sa nu absorbim 100% din bugetul alocat Romaniei. Se impun masuri rapide privind lansarea tuturor liniilor de finantare, reducerea birocratiei la acordarea fondurilor, eliminarea conditiilor artificiale, relaxarea activitatilor de monitorizare, auditare, raportare, disponibilizarea birocratilor de prin ministere care pun frana implementarii de proiecte si inventeaza mereu birocratie din ce in ce mai stufoasa. Mai pe scurt, banii trebuie sa ajunga la beneficiari usor si rapid!
Orice persoana care este platita din bani publici, trebuie sa termine cu aroganta si sa adopte o atiudine mai umila fata de cetateni. De multe ori cand interactionam cu reprezentantii statului, la un simplu ghiseu sau la o intalnire la un nivel mai inalt, ne lovim de un zid de aroganta si chiar dispret ca ai tupeu sa-i deranjezi pentru o hartie. Mai pe scurt, trebuie o administratie pentru cetateni si nu pentru demnitari.
Sunt curios ce va urma. Se va trezi Uniunea Europeana si isi va schimba atitudinea, sau exemplul Marii Britanii va fi urmat si de alte tari?