Mass Media

Despre implicare civica si nu numai, in revista Business Woman

Business Woman
Business Woman

Cum ai luat decizia de a reveni in Romania? Am revenit in tara pentru a-mi respecta contractul cu Guvernul Romaniei. Studiile din SUA le-am facut cu sprijinul a doua burse importante, Bursa Speciala Guvernul Romaniei si Bursa Fritz oferita de Universitatea Pepperdine. Intoarcerea in tara a fost fireasca, deoarece stiam de la inceput ca urma sa contribui la eficientizarea sistemului administratiei publice din Romania. Am avut insa surpriza sa constat ca statul roman nu mai avea nevoie de cunostintele si experienta mea si a altor colegi care au plecat cu aceeasi bursa, asa ca mi-am dezvoltat propriile proiecte.

De ce ai ramas aici? Ai fost vreodata tentat de ideea de a ramane peste hotare? Am decis sa construiesc si in Romania. La noi in tara sunt oportunitati care nu exista in Statele Unite, cum ar fi finantarile oferite de Uniunea Europeana. Prin accesarea diferitelor finantari nerambursabile doresc sa dezvolt Metoda SMART de Politici Publice in Romania si Europa, pentru a genera rezolvarea a cat mai multor probleme de interes public. De asemenea, Romania are un brand de tara care nu este exploatat suficient: povestea lui Vlad Tepes din care este inspirata legenda lui Dracula. Doresc sa aduc multi straini in Romania, care sa viziteze tara noastra si astfel sa afle ca avem mult mai multe decat o simpla legenda. Ideea de a pleca m-a tentat mereu si inca ma mai tenteaza.

Cum ai aprecia situatia economica, politica si sociala din Romania? Din punct de vedere economic, urmam celelalte tari: intra ele in criza, intram si noi… ies ele din criza, iesim si noi. Romanii nu sunt obisnuiti sa economiseasca in perioade de dezvoltare economica si sa investeasca in perioade de criza. Din punct de vedere politic, m-am obisnuit cu faptul ca functiile de conducere in administratia publica se dau pe criterii politice pana la cel mai mic post si am fost neplacut surprins de slaba pregatire a angajatilor de pe aceste posturi. Politica sociala nu are o viziune si este grav afectata indirect de FMI si de obedienta noastra fata de aceasta organizatie. Daca ar avea viziune, atunci grupurile vulnerabile ar fi protejate decent, indiferent de situatia economica.

Vezi interviul complet realizat de Irina Scarlat, in Business Woman.

2 Comments