PTIR-SE este alaturi de ziarul ACTIUNEA
Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Regiunea Sud – Est (PTIR-SE) este alaturi de ziarul ACTIUNEA (membru fondator al patronatului) fata de intimidarile Garzii Financiare Galati. PTIR-SE este o asociatie a tinerilor care desfasoara afaceri in Romania sau care doresc sa inceapa afaceri in Romania. Noi am ales sa construim in aceasta tara si sa punem bazele unui viitor mai bun si mai performant, desi multora dintre noi le-ar fi usor sa paraseasca Romania. Credem ca putem dezvolta activitati economice bazate pe etica in afaceri, investitii sustinute, calitate a produselor si serviciilor Romanesti la cerintele din strainatate, dezvoltare durabila si crearea unor comunitati locale sanatoase.
Prin actiunile noastre, incurajam tinerii sa isi dezvolte spiritul antreprenorial atat in mediul formal de invatamant, cat mai ales in cel non-formal. Membrii nostri se intalnesc in cadrul actiunilor de mentorat cu tineri care de multe ori sunt descurajati de sistemul administrativ romanesc si care se gandesc serios sa emigreze. Noi dorim sa le aratam insa de fiecare data ca se poate sa construiesti si in Romania, chiar daca trebuie sa pleci de la zero si cu un handicap de resurse imens fata de tinerii din celelalte tari ale Uniunii Europene sau de peste oceane.
Ne exprimam grava ingrijorare ca in Romania inca exista instabilitate administrativa, fiscala si economica. Tinerii care incep afaceri se confruntă cu probleme grave legate de dificultatile infiintarii unei firme, taxele mari la Registrul Comertului, cota mare de TVA, birocratia fiscala nejustificat de mare si de multe ori excesul de zel al reprezentantilor organelor de control ale statului.
Suntem si mai ingrijorati ca Romania, in loc sa creeze povesti de succes cu tineri care reusesc in afaceri, creeaza povesti de abuzuri si intimidari din partea organelor de control ale statului, care aduc aminte de perioada comunista. Un astfel de exemplu este si cel al Ziarului Actiunea din Galati, membru PTIR-SE. Timp de trei zile, in perioada 25-27 iulie 2011, reprezentantii Garzii Financiare Galati au facut un control la SC Media Pro Civica, editorul saptamanalului Actiunea. A fost vizata perioada noiembrie 2010 (de cand a fost infiintata societatea) – iunie 2011. In urma controlului nu a fost acordata nicio amenda. In schimb, toate ziarele oferite gratuit dupa retragerea tirajelor de pe piata au fost considerate vandute, in pofida tuturor documentelor prezentate: facturi, hotarare a Adunarii Generale a Asociatilor, procese verbale si avize de expeditie. S-a considerat astfel ca un număr de 95228 de exemplare, din 32 de editii tipărite in perioada 16 octombrie 2010 – 30 iunie 2011, sunt lipsa din gestiune, desi ele au fost distribuite gratuit, ca masura de promovare si popularizare a ziarului. Reprezentantii Garzii Financiare au considerat ca ele au fost vandute, desi nu exista nicio dovada in acest sens, estimand ca prejudiciul produs bugetului de stat ar fi de 42664.5 lei. SC Media Pro Civica, este o societate infiintata in noiembrie 2010, care a incheiat anul fiscal precedent cu profit si nu avea, la momentul controlului, nicio datorie la bugetul de stat. Mai mult, reprezentantii Gărzii Financiare nu au stiut sa ofere nicio solutie reprezentantilor SC Media Pro Civica pentru a evita pe viitor astfel de probleme, trimiandu-i la Biroul de Asistenta Contribuabili.
Suntem profund ingrijorati ca un astfel de exemplu nu va avea un alt efect decat transformarea tinerilor romani in “foarte buni muncitori” la companiile straine din Romania sau din strainatate si nu romani puternici, creativi, care sa contribuie la dezvoltarea economica atat de necesara tarii noastre.
Exista si solutii pentru societatea romaneasca. In tarile civilizate, organele de control si securitate au o abordare constructiva si educativa in relatia cu agentii economici din activitatea carora sunt platite. Membrii acestora sunt persoane foarte bine pregatite profesional si oferă solutii de remediere sau de indreptare a eventualelor greseli pe care tinerii intreprinzători le fac din necunostinta de cauza. Daca insa se gasesc nereguli grave in activitatea economica a unei firme, se da un avertisment, astfel incat tanarul intreprinzator sa poata continua si sa creasca afacerea si in niciun caz sa fie nevoit sa o inchida sau sa devina indatorat la bugetul de stat si institutii de credit. Structurile asociative precum PTIR-SE trebuie sa fie consultate la timp in legatura cu masurile de imbunatatire a activitatii economice si fiscale din Romania. De prea putine ori, propunerile noastre au fost considerate de catre decidentii politico – administrativi. Mediul guvernamental trebuie sa inteleaga riscurile pe care si le asuma intreprinzatorii in initierea si dezvoltarea de afaceri: ipoteci, credite de investitii, necesitatea generarii de venituri lunare, plata taxelor si impozitelor care asigura functionarea sistemului public. In aceste conditii, intreprinzatorii cu experienta si mai ales tinerii intreprinzatori trebuie sa fie sustinuti de catre institutiile publice si nu intimidati.
Speram ca pe viitor astfel de povesti sa nu se mai repete in Romania si sa autoritatile publice romanesti sa sprijine efectuarea de controale bazat pe o abordare constructiva, etica profesionala si caracter educativ.
Extras din memoriul PTIR-SE adresat Administartiei Prezidentiale, Guvernului Romaniei, Comisiei Europene.
Reactii in presa:
– Viata Libera Galati: Control si reactie. Saptamanalul „Actiunea” acuza presiuni politice.