S-a incheiat proiectul Start UP Smart!
Anul 2015 a fost dedicat aproape in totalitate unui proiect deosebit de complex, care a oferit oportunitati reale tinerilor intreprinzatori din 13 judete sa isi puna in practica ideile de afaceri. Start UP Smart, finantat prin POSDRU, a fost implementat in 10 luni, fata de 36 de luni cat ar fi fost normal pentru un proiect strategic. Impreuna cu o echipa foarte buna formata din membri ai Centrului de Dezvoltare SMART, Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Regiunea Sud – Est si Grupului de Consultanta pentru Dezvoltare DCG, am reusit sa aducem urmatoarele beneficii in comunitatile locale din Galati, Braila, Buzau, Vrancea, Tulcea, Constanta, Arges, Prahova, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman si Dambovita:
- Organizarea unui numar de 18 cursuri de competente antreprenoriale pentru 400 de participanti care au fost si certificati cu diplome recunoscute de Minsiterul Muncii si Ministerul Educatiei. Participantii la cursurile noastre au primit si cate o subventie in valoare de 1600 de lei fiecare.
- Organizarea unui concurs de idei de afaceri prin intermediul caruia am selectat 42 de antreprenori care au primit ajutoare de minimis in valoare de 86500 lei fiecare, pentru a infiinta firme si astfel sa isi puna in practica ideile de afaceri.
- Finantarea planurilor de afaceri selectate in urma concursului de idei de afaceri, in urma unei lupte crancene cu birocratia POSDRU. Banii au venit la sfarsitul lunii decembrie, generand probleme destul de mari in realizarea investitiilor. Totusi, antreprenorii nostri s-au descurcat, confirmandu-ne ca am facut o selectie buna!
- Infiintarea Incubatorului de afaceri “Start UP Smart” in Galati ca centru de sprijin pentru initierea si dezvoltarea celor 42 de afaceri. In cadrul acestuia, tinerii antreprenori vor primi asistenta si servicii de mentorat pentru a avea succes in afacerile startup demarate.
- Organizarea a doua Scoli de Afaceri la care au participat cei 42 de castigatori ai ajutoarelor de minimis.
- Infiintarea Retelei Antreprenorilor Regionali. Aceasta retea este formata din cei 42 de antreprenori care primesc subventie in cadrul ajutorului de minimis. Reteaua constituie un exemplu de buna practica ce va furniza povesti de succes de antreprenoriat, pentru a incuraja si alte persoane sa initieze activitati independente.
- Organizarea a 8 sesiuni de mentorat la care au participat atat castigatorii subventiei de minimis, cat si participantii de la cursurile de competente antreprenoriale.
- Oferirea de sprijin integrat firmelor startup create prin proiect, constand in consiliere, sprijin pentru initierea afacerilor, surse de finantare noi, asistenta si post asistenta in sprijinul initierii afacerilor si a ocuparii pe cont propriu, networking.
Sper ca urmatorul program similar care se va numi “Romania Creativa” sa permita desfasurarea proiectelor pe durata a 3 ani, iar sistemul de lucru al POSDRU sa devina mai uman!