Metoda SMART de Politici Publice

Ce solutii ai pentru a reduce efectele consumului exagerat de alcool in Uniunea Europeana?

Efectele consumului exagerat de alcool.
Efectele consumului exagerat de alcool.

Consumul de alcool a devenit o problema de sanatate publica si o problema sociala in Uniunea Europeana. Europa are cea mai mare proportie de consumatori de alcool din lume, cea mai mare proportie de consum de alcool pe cap de locuitor si un nivel ingrijorator de boli determinate de consumul de alcool. Ultimele statistici arata ca 7.4% din bolile europenilor si deceselor premature sunt cauzate de efectele consumului de alcool.

Pe de alta parte, alcoolul reprezinta o piata mare in Uniunea Europeana si comercializarea acestuia aduce beneficii economice. De asemenea, el reprezinta si o valoare culturala in multe regiuni. Totusi, consumul exagerat aduce numeroase probleme sociale: violenta, probleme familiale, crime, excludere sociala, productivitate redusa la munca. Pentru a preveni si rezolva aceste probleme, este important sa implementam politici publice eficiente.

Au trecut cinci ani de cand Comisia Europeana a elaborat o politica importanta pentru reducerea efectelor negative ale consumului de alcool, propunand o strategie prin care sa ofere suport Statelor Membre si sa organizeze un forum privind sanatatea si consumul de alcool. Promovarea masurilor care au functionat, au demonstrat ca se pot face progrese importante in acest domeniu, insa este clar ca trebuie sa se faca mult mai mult.

Daca aveti idei de solutii privind reducerea efectelor negative ale consumului de alcool in Uniunea Europeana, va invit sa le publicati pe platforma europeana de implicare civica www.public-policies.eu. Aceasta problema va fi abordata la simpozionul international “No Half Measures: Revitalising Alcohol Harm Reduction Strategies in Europe” ce va fi organizat la Bruxelles in data de 18 octombrie 2011, de catre organizatia Public Policy Exchange.

One Comment

  • claudiu

    In primul rand, osteoporoza, din cate stiu eu, este o boala ce apare la femei.In al doilea rand, consumul moderat de alcool este benefic pentru intregul organism.Aici este vorba despre excesul de alcool.Cum doctorul recomanda inainte si dupa o masa buna, un pahar de vin rosu, sau 50 ml de tarie, nu cred ca asta este problema uniunii europene.Consider ca acest studiu trebuie facut mai in amanunt sau cercetarea in domeniul alcoolului sa fie mai ampla si sa se poata pronunta anumiti specialisti daca este sau nu bine sa consumam alcool indiferent de cantitate