Patronatul Tinerilor Intreprinzatori

Finantarile nationale pentru microintreprinderi si IMM-uri, un concurs de ELIGIBILITATE si nu de idei de afaceri

Erau vremuri cand pentru obtinerea unei finantari trebuia sa prezinti un plan de afaceri. Acest sistem a disparut de aproximativ 4-5 ani in Romania si a fost inlocuit treptat de un sistem bazat pe grile de punctaj. Aceste grile, care au inceput sa insoteasca planul de afaceri in urma cu cativa ani, au ajuns in anul 2016 sa determine decizia de finantare. Calitatea planului de afaceri nu mai conteaza, decat in masura in care ofiterii de evaluare doresc sa iti dea jos articole din buget. Deci daca li se pare ca un echipament pe care vrei sa-l achizitionezi nu are legatura cu ideea de afacere sau codul CAEN al proiectului, atunci ti-l dau jos. Asta este tot ce a mai ramas din importanta planului de afaceri. Sistemul de grila de punctaj a omorat creativitatea antreprenorilor. Practic se dau banii pe ceea ce doresc autoritatile publice si nu in baza nevoilor reale din piata. Dar hai sa vedem cateva exemple concrete unde prezint o parte din neregulile intampinate in cadrul acestor programe:

Programul START 2016 prin care se acorda maxim 120,000 lei nerambursabili reprezentand maxim 90% din valoare aproiectului, la care se adauga TVA: trebuie sa faci productie daca vrei sa obtii punctajul maxim de 20 puncte, deoarece daca vrei sa faci servicii obtii 15 puncte si daca iti doresti turism obtii doar 10 puncte! Deci cineva a stabilit ca activitatile de productie sunt mai importante decat cele de servicii sau de turism! De ce trebuie sa fii depunctat daca piata in care activezi are nevoie de servicii de turism si nu de fabricat profile din tabla, de exemplu? Mai mult, vorbim aici de un program general de start-up-uri si nu de un program de nisa axat pe servicii sau productie. Daca ai un angajat la momentul deschiderii aplicatiei online primesti 5 puncte. Ce legatura exista intre numarul de angajati si ideea de afacere? De ce sa fii depunctat daca nu ai angajati? Discriminarea cea mai mare vine la numarul de angajati pe care trebuie sa ti-l asumi in urma proiectului. Daca vei avea 3 angajati, primesti 15 puncte, daca vei avea 1 angajat primesti doar 5 puncte si daca nu vei avea angajati, nu esti eligibil! Si aici vine statul si imi spune ca trebuia sa am 3 angajati ca sa iau punctajul maxim, lucru care nu are nicio legatura cu piata si cu situatia unui start-up. Un antreprenor angajeaza in functie de activitatea firmei si nevoile reale si firesti de dezvoltare, existand perioade mai bune si mai putin bune. Anul acesta a intrat in grila un criteriu care duce acest sistem pe culmile ridicolului: primesti 25 de puncte daca vii cu o contributie proprie de cel putin 25%, priemsti 20 puncte pentru minim 20% si 15 puncte pentru minim 15%. Daca vrei 90% nerambursabil, pierzi din start 25 de puncte si automat accesul la finantare. Deci cei care au bani, au sanse sa obtina finantare!

Programul de comert si servicii prin care se acorda maxim 135,000 lei, reprezantand maxim 90% din valoarea proiectului, la care se adauga TVA neeligibila. Se mentine si aici conditia prin care “cheltuielile efectuate de catre operatorul economic trebuie sa fie in legatura cu fluxul activitatilor care sunt necesare desfasurarii activitatilor codului CAEN pentru care se solicita finanţare.” Problema mea consta in faptul ca evaluatorul, care nu este antreprenor, decide daca ce iti propui tu sa achizitionezi prin proiect are legatura cu codul CAEN al proiectului. Deci un nestiutor decide ce se achizitioneaza in proiect si nu antreprenorul, cel care implementeaza afacerea. Ca sa dau si un exemplu in acest sens, la un proiect de-al meu, finantatorul mi-a taiat automatele de vandut ziare (adica ceea ce producea bani) si mi-a lasat alte articole bugetare care nu aduceau bani in afacere! Desi este program de servicii si comert, primesti 5 puncte daca faci servicii si zero puncte daca faci comert, ca si cum este evident ca serviciile sunt mai importante in viata economica decat comertul….asa a decis cineva! Mai mult, daca ai 3 angajati la nivelul lunii decembrie 2015 primesti 15 puncte si daca nu ai avut anagjati, primesti 0 puncte. Daca angajez 2 persoane iau 10 puncte, daca angajez 1 persoana iau 5 puncte si daca nu fac angajari, adica muncesc doar eu ca administrator la inceput, nu sunt eligibil. La aceasta finantare apare si renumitul “cod CAEN autorizat.” Ce inseamna cod CAEN autorizat? Nu inseamna nimic pentru ideea de afacere. Dai niste bani la Registrul Comertului si iti apare in certificatul constatator o rublica noua numita “coduri CAEN autorizate.” Aceasta “gaselnita” reprezinta dovada cea mai clara de neintelegere sau nestiinta a mediului antreprenorial si a ceea ce inseamna sa faci o afacere. In loc sa simplificam birocratia, asa cum au facut celelalte tari civilizate, functionarii au inventat in Romania “codul CAEN autorizat,” adica am complicat mai mult birocratia. Un antreprenor, dupa ce deschide o afacere, desigur ca face toate demersurile sa lucreze legal, inclusiv sa “autorizeze” un cod CAEN. Acest program iti acorda 10 puncte daca ai codul CAEN autorizat de minim 12 luni, 5 puncte pentru 6-12 luni de vechime si zero puncte pentru 3-6 luni. Desigur, esti neeligibil daca ai mai putin de 3 luni. Asadar, daca vrei sa iti dezvolti afacerea in alt domeniu, nu esti eligibil la aceasta finantare.

Programul pentru afaceri in mediul rural, prin care se acorda maxim 125,000 lei nerambursabili pentru activitati non-agricole, reprezentand maxim 90% din valoarea proiectului, fara TVA. Acest program este nou si ar trebui sa fie implementat pentru prima data anul acesta. Din start, finantatorul a introdus un criteriu de eligibiliate nou prin care doar firmele cu cel putin 3 ani fiscali consecutivi sunt eligibile la finantare si care au codul CAEN al planului de afaceri autorizat de cel putin 3 ani! Aceste criterii nu numai ca incalca orice principiu al antreprenoriatului intr-o tara democratica, dar par facute “cu dedicatie.” Si in cadrul acestui program, productia este punctata cu 20 de puncte, iar turismul de exemplu este punctat cu 10 puncte. Deci cineva, care “se pricepe,” a zis ca productia este mai importanta decat turismul in Romania, unde resursa cea mai de pret pe care o avem este turismul! De asemenea, se mentin si celelalte conditii precum existenta unui angajat la momentul deschiderii aplicatiei online, angajarea a trei persoane dupa realizarae investitiei pentru a primi punctajul maxim de 15 puncte. Mai mult, a fost preluata si conditia prin care primesti 25 de puncte daca vii cu o contributie proprie de minim 25% in loc de 10% cum este normal, pentru care nu primesti niciun punct.

Femeile intreprinzator sunt “sprijinite” de catre stat si astfel se lanseaza programul “Femeia Manager” prin care se vor acorda 10 finantari nerambursabile 🙂 la nivel national, in valoare de maxim 50,000 lei fiecare, reprezentand maxim 90% din cheltuielile elgibilie, fara TVA. De data aceasta esti eligibil daca firma ta are cel mult 3 ani de la inregistrarea la Registrul Comertului la data deschiderii aplicatiei on-line. De ce 3 ani si nu 2 sau 7? De ce nu este eliminat de tot acest criteriu aberant? Codul CAEN aferent ideii de afacere trebuie bineinteles sa fie autorizat la momentul inscrierii on line. De ce nu poti sa il autorizezi dupa terminarea proiectului si sa mai elimini o bariera birocratica prin care pierzi doar timp si bani inutil? Se mentin si la acest program discriminarile pe baza de domeniu de activitate, adica primesti 30 de puncte daca faci productie si 20 de puncte pentru turism sau 25 puncte pentru sanatate, ca si cum productia este mai importanta decat sanatatea (asa a hotart un functionar); primesti 30 de puncte daca angajezi minim 2 persoane si niciun punct daca nu faci angajari; 10 puncte daca firma are 1 angajat la momentul inscrierii online si zero puncte daca firma nu are angajati, ca si cum viitoarea ta afecere va fi de succes sau nu in functie de numarul actual de angajati. Mai exista o discriminare pe baza localizarii investitiei, primind 20 de puncte pentru mediul rural si 15 puncte pentru mediul urban, in conditiile in care mediul rural are la dispozitie un intreg program european – PNDR.

Programul debutantilor in afaceri (SRLD) prin care se acorda maxim 10,000 euro nerambursabil, reprezentand maxim 50% din valoarea proiectului, la care se adauga TVA. Pe langa faptul ca aceasta este cea mai slaba finantare pentru antreprenori, esti obligat sa angajezi cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu norma intreaga si sa mentii in activitate cel putin 2 salariati si sa reinvestesti anual, cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent. Pe urma, grila de evaluare vine cu aceleasi criterii discriminatorii: primesti 30 puncte pentru un proiect de productie, 20 puncte pentru servicii si 20 puncte pentru turism, pentru ca productia este mai importanta; 20 puncte daca angajezi 4 persoane si 10 puncte daca angajezi 2 persoane; 10 puncte daca administratorul a fost somer sau absolvent de invatamant superior in anul 2015 sau 2016 si 5 puncte daca nu ai fost somer sau absolvent. Acest ultim criteriu de punctare este peste culmile absurdului…adica ai o idee de afacere mai buna daca esti somer sau proaspat absolvent….asa cred ca se invata la Ministerul Economiei.

In concluzie, tinand cont ca trebuie sa ai minim 80-85 de puncte ca sa ai sanse la finantare (100 puncte in cazul programului Femeia Manager) trebuie sa ai multi bani ca sa obtii aceste finantari, iar daca ai acesti bani recomand sa nu accesezi finantarile pentru ca iti omori tot spiritul creativ aferent unei idei de afaceri. Finantarile, in forma asta, sunt potrivite pentru cineva care provine dintr-o familie care are deja o afacere destul de mare si care oricum ar face o investitie. Trebuie sa iti autorizezi toate codurile CAEN posibile la Registrul Comertului, pentru a indeplini conditiile absolut artificiale de “cod CAEN autorizat.” Ideea de afacere iti este verificata de niste functionari care nu au facut afaceri si care iti pot taia anumite cheltuieli daca cred ei ca nu au legatura cu codul CAEN al afacerii. In acest caz nu mai poti face nimic ca sa schimbi decizia de taiere. Am si cateva solutii, care sunt folosite in cadrul concursurilor de idei de afaceri din lumea civilizata: in primul rand trebuie renuntat la grila de punctaj. Planurile de afaceri, dupa ce au fost depuse, trebuiesc prezentate in fata unei comisii formata din oameni de afaceri si nu functionari de prin ministere. Trebuie aleasa ideea de afacere ca fezabilitate, creativitate, aducere de inovare si ceva nou pe piata si nu acorda finantarea in functie de cati angajati are firma si cati angajati isi propune sa mai aduca. Ceva de genul: