Politica

De ce ne aratam “muschii” de Ziua Romaniei?

Sursa foto: Evenimentul Zilei
Sursa foto: Evenimentul Zilei

Pe vremea comunismului tin minte ca se faceau parade militare de 23 august. Era o modalitate prin care dictatorul isi arata forta in fata poporului. Neavand practic informatii decente despre ce se intampla in lume, erai poate destul de impresionat de “dotarile exceptionale” ale Armatei Romane. Te simteai mai in siguranta vazand atata desfasurare de forte si ziceai…lasa ca e bine.

Dupa 20 de ani de la caderea comunismului, tara noastra nu este un actor important in domeniul militar pe plan international. Dotarile Armatei Romane sunt mult inferioare tarilor cu traditie militara si in mare parte aliate noua. Acest lucru este evident si usor de demonstrat. Se pare ca noi doar onoram cu succes diferitele cereri ale NATO si SUA cum ar fi punerea la dispozitia SUA a unor baze militare romanesti si trimiterea catorva sute de soldati prin Afganistan si alte teatre de lupta. Cum un razboi direct intre tara noastra si o alta tara este practic exclus, de ce se mai fac parade militare de Ziua Nationala? Ce mesaj dorim sa transmitem? Pe cine dorim sa impresionam? Ar trebui sa ma duc la o astfel de parada si sa ma simt in siguranta ca cetatean in Romania? Sau sa cred ca ceea ce vad reprezinta ultima generatie de echipamente militare? Pai stiu ca nu este asa…si totusi, care este scopul?

Cred ca de Ziua Romaniei ar trebui sa scoatem in evidenta ce avem noi mai traditional, ce putem exporta cu succes, ce deosebeste Romania de celelalte tari. Ar trebui sa scoatem in evidenta oameni mai putin cunoscuti si care aduc cinste tarii noastre in strainatate prin diferitele proiecte pe care ei le fac deja.