Patronatul Tinerilor Intreprinzatori

O zi de lucru pe placul meu

Am avut de curand o zi foarte productiva si motivanta si m-am gandit sa o impartasesc aici. Sper ca vor fi cat mai multe zile de acest fel, desi a fost tare obositor.

La ora 10:00 am inceput o conferinta de presa de lansare a Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Regiunea Sud-Est (PTIR-SE) si a proiectului START YOU. Normal ca la ora 9 am fost la Centrul de Afaceri Dunarea unde m-am ocupat de partea logistica, impreuna cu cativa prieteni si colaboratori, carora le multumesc: Oana, Irina, Bogdan, Daniel, Dan si membrii fondatori ai PTIR-SE. Asociatia s-a constituit ca organizaţie patronala a tinerilor intreprinzatori (la noi tanar esti pana la 40 de ani :)), independenta, fara caracter politic. Am facut si o invitatie publica tinerilor care au afaceri sau doresc sa-si deschida o afacere, sa devina membrii si sa se implice in activitatile noastre, in următoarele domenii importante:

  • Realizarea de proiecte privind stimularea antreprenoriatului in regiunea de Sud-Est a Romaniei, in special cu accent pe instruirea angajaţilor din firmele membre. Primul proiect în acest sens se numeste START YOU care se va desfasura pe o perioada de aproximativ 3 ani. El va implica aproximativ 250 de elevi si studenti in activitati antreprenoriale inovative, organizarea de ateliere de lucru, evenimente de mentorat si intreprinderi simulate.
  • Organizarea de dezbateri tematice in cadrul dialogului social intre membrii PTIR-SE si reprezentanti ai autoritatilor publice locale; centralizarea problemelor majore cu care se confrunta tinerii intreprinzatori din regiunea Sud-Est, identificarea unor solutii fezabile si sustinerea acestor solutii in fata decidentilor politico-administrativi; sustinerea initiativelor legislative favorabile tinerilor intreprinzători; oferirea de consultanta de baza firmelor membre in domenii precum finantari nerambursabile si rambursabile, juridica, fiscala; activitati de networking proprii si in parteneriat cu PTIR si Consiliul National al IMM-urilor.

Iata mai jos conferinta de presa si reactiile din presa:

Ziarele Viata Libera, Adevarul de Seara si Actiunea au scris despre eveniment, iar VoxTV a facut o stire:

De la ora 11:00 a inceput, tot la Centrul de Afaceri Dunarea, o dezbatere informativa la care au participat membrii fondatori ai PTIR-SE, reprezentanti de la Primaria Galati si Consiliul Judetean Galati, Punctul de Egalitate de Sanse Braila, Universitatea Ovidius din Constanta, Liga Studentilor Galati, AIESEC, Liceul de Industrie Alimentara Braila, Directia Judeteana de Tineret Galati, Grupul Scolar Odobesti Vrancea, si Consiliul Elevilor. S-a discutat despre probleme privind tranzitia elevilor si studentilor de la scoala la viata activa, in special la cea de antreprenor. Printre ideile importante, as putea spune ca privind relatia cu autoritatile publice locale, trebuie ca noi sa mergem cu initiative de proiecte. De asemenea, s-a evidentiat nevoia autoritatilor publice de a avea un partener de discutii pe teme economice. Din partea lumii academice, s-a sustinut ideea ca tanarul intreprinzator trebuie sa vorbeasca bine, sa se implice in activitati de productie, sa se preocupe si de contabilitate, si sa stie legislatie. Membrii PTIR-SE si-au exprimat dorinta de a infiinta in Galati un incubator de afaceri, in parteneriat cu autoritatile publice locale. Astfel, tinerii intreprinzatori ar beneficia de cheltuieli foarte mici privind administrarea afacerii.

[nggallery id=46]

De la ora 15:00 a inceput o Cafenea Publica la care au participat aproximativ 60 de elevi si studenti, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Cafeneaua publica este o metoda de participare activa, la care am avut 6 mese unde s-au discutat teme diferite, moderate de catre un colaborator al PTIR-SE. La fiecare masa s-a discutat tema respectiva timp de aproximativ 15 minute, dupa care moderatorii se schimbau intre ei, astfel incat tinerii sa interactioneze cu fiecare tema in parte. La sfarsit, moderatorii au prezentat concluziile. La una dintre mese s-a discutat despre ce ai putea face cu 5,000 de euro. Iata rezultatele: distributie alimentara, ferma de melci, publicitate, sonorizare, cabinet veterinar si magazin virtual.

[nggallery id=47]

In jurul orei 17:00 am fost invitat in studio la stirile locale VoxTV, unde am discutat timp de 15 minute despre oportunitatile oferite tinerilor prin programul START YOU, despre administratia publica locala galateana si despre patronat:

Pe la ora 19:00 am plecat la Braila unde am verificat o locatie de instalat un terminal ZebraPay la Winmarkt. Terminalele ZebraPay permit tinerilor sa achizitioneze bilete CFR, muzica, sa-si reincarce cartelele prepay de telefonie mobila si in curand sa-si cumpere bilete la spectacole, bilete de avion, si multe altele. Este o afacere moderna si de viitor, cu potential mare de a dezvolta comunitatea. De la Braila am plecat la Bucuresti, unde dimineata la 3 a trebuit sa plec la Zagreb pentru o conferinta in domeniul implicarii civice. Acolo am prezentat Metoda SMART de Politici Publice.

2 Comments

  • Oana

    Ooo…o zi cu adevarat fructuoasa! Mult succes in continuare…sustinere ai deja! Si…felicitari!

  • Ramona

    o zi incarcata dar cu rezultate pozitive :)… intr-adevar sunt putini oameni in Romania care se mai implica in proiecte pot spune sociale.. si speram ca o sa ramai in continuare in tara, deoarece de asemenea oameni are nevoie tara noastra. Succes in continuare!! si sper sa mai fie intruniri in Galati cat mai curand