Politica

Motivele pentru care voi vota DA la referendum

Cazurile Ridzi, EBa si Anastase, motivele pentru care voi vota suspendarea lui Traian Basescu
Cazurile Ridzi, EBa si Anastase, motivele pentru care voi vota pentru suspendarea lui Traian Basescu

Ma gandeam sa nu postez nimic despre referendum, dar pana la urma m-a convins un articol care scrie despre faptul ca minerilor li se va sechestra buletinul pentru a nu-si putea exercita dreptul constitutional si democratic in data de 29 iulie. Voi vota pentru demiterea lui Traian Basescu pentru cateva motive majore care m-au deranjat in timpul celor doua mandate:

In primul rand ma simt jignit de modul in care fiica acestuia, Elena Basescu, a intrat in Parlamentul European. Nu a fost nimic ilegal, insa a fost profund imoral gestul presedintelui “de facto” al PDL sa dea instructiuni ca la fiecare sectie de vot sa voteze cate 10 membri PDL cu EBa. Au fost in total 18.317 sectii de votare, deci inseamna ca s-au strans in acest mod 183.170 de voturi. In total, Elena Basescu a avut 204.280 de voturi. Deci voturile reale pe care le-a strans au fost doar 204.280 – 183.170 = 21.110!! Prestatia acesteia in Parlamentul European, unde inca reprezinta Romania, este undeva sub nivelul unui student mediocru. Cati tineri capabili avem in tara, care nu-si permit acest lux de a fi “fata lui tata” si care ar face performanta pentru Romania daca ar avea o sansa?

Frauda de la legea pensiilor. Cum poti promulga o lege la care toata tara a vazut ca au fost in sala doar maxim 90 de deputati in loc de 175? Cum nu ceri demisia presedintelui Camerei Deputatilor dupa un astfel de furt realizat in institutia suprema a democratiei romanesti?

Monica Iacob Ridzi si scena supraevaluata. Reamintesc, Doamna Ridzi, in calitate de Ministru al Tineretului si Sportului, a platit 75.000 euro pe o scena formata din cateva scanduri, unei firme de apartament!! Tot in acelasi mandat scurt, de aproximativ 6 luni, a adus in MTS pe functii de conducere, multi tineri care erau rude sau prieteni cu greii PDL pe criterii care nu aveau nicio legatura cu competenta.

Motivele sunt mult mai multe, insa acestea sunt suficente, mai ales fiind vorba de fapte la care am asistat personal. Desi nu sunt un membru al USL si nici fan al lui Victor Ponta sau Crin Antonescu, in ultimele doua luni s-au luat cateva decizii foarte necesare pentru economia romaneasca, precum: scaderea TVA la produsele alimentare, plata TVA la achitarea facturii, sau scutirea la plata contributiilor pentru angajatii sub 25 de ani si peste 55. Mai mult, vad oameni mai bine pregatiti in administratia publica centrala, fapt care ma face sa cred ca pe termen mediu tara noastra isi va reveni. Voi vota pentru a scapa de incompetenta din administratia centrala si pentru a contribui la speranta ca macar cateva persoane competente sa-si faca loc in functii importante din stat, compatibile cu pregatirea lor si care sa-si doreasca sa faca performanta.

12 Comments

  • ronny

    Cam multe frustrari personale emana randurile pe care le-ai scris si mult prea putine “incalcari grave ale constitutiei” – motive care sa justifice un referendum de suspendare!
    Mai mult, in acele mandate scurte te-am vazut si pe matale caciulindu-te pe sub fusta lu madam ministra sa te pune purtator de cuvant prin minister! Iti mai amintesti…? Tu ce erai, ruda sau prieten cu greii PDL?
    Aaaaa, tu erai un competent refuzat de ticalosii aia!

  • Radu Oprea

    @ ronny: :))) este vorba de Doamna Placinta care mi-a propus sa-i fiu purtator de cuvant (nu a fost invers). Inca o apreciez pe aceasta doamna care a incercat sa colaboram desi eu doream sa plec din minister la acea vreme, vazand ce directori “competenti” erau in sistem!!!

  • silviu

    tot ce spui este adevart, dar nu sunt motive pentru a vota da la referendum; s-ar gasi cel putin 1000 de motive pt care se poate vota contra USL, incepand cu mineriadele incoace; a vota da, inseamna a fi de acord cu modul foarte nedemocratic in care USL intelege sa guverneze romania. trebuie sa intelegi ca nu e vorba despre a vota impotriva cuiva, a unei persoane, ci a valida sau nu un mod de a face politica;

  • Radu Oprea

    @ silviu: Multumesc Silviu. Sunt multe motive pentru care USL nu merita sa guverneze. Insa trebuie sa aleg intre 2 rele. Din punctul meu de vedere, USL-ul este raul cel mai mic. Cand au candidat Iliescu si Vadim cum ai votat? La modul ideal, as dori sa votez un partid nou, curat, cu oameni care nu au legatura cu perioada comunista.

  • georgiana

    argumentele tale sunt slabe sau nu au de-a face cu ceea ce se discuta intr-adevar: in 2009 majoritatea a hotarat ceva, sa fie Basescu presedinte; intr-o democratie se respecta majoritatea; nu dam cu piciorul institutiilor statului doar pentru ca interesele personale ale USL este sa detina toate puterile in stat; in 2014 voteaza fiecare cum doreste pentru un nou presedinte, dar nu inainte, obligati de USL care pentru asta a facut romania de rusine.

    a spune “da” inseamna a ne mintii singuri si a accepta ca manipularile celor de la USL au avut efect asupra noastra; nici eu nu sunt neaparat cu basescu sau cu PDL, dar USL sunt mai rai decat toti;

    asadar, votez “NU” pentru ca imi pasa de democratia din romania, nu ma intereseaza Basescu sau Ponta (despre el ce parere ai ca politician? presupun ca buna)

  • Radu Oprea

    @ georgiana: Apreciez si respect parerile tale! Nu am o parere foarte buna despre Ponta, insa din punctul meu de vedere este mai bun decat Boc. Cel putin, are consilieri mult mai buni care iata il sfatuiesc bine pe linie economica. Vezi masurile cu reducerea TVA, plata TVA la incasare si altele.

  • kabal

    @Radu Oprea
    cel putin una dintre opiniile tale, cea referitoare la pensii, nu este adevarata intr-un mod demonstrabil daca te uiti in istoricul legii respective
    Basescu nu a promulgat acea lege , ci a trimis-o inapoi la parlament (pe un motiv minor) unde a fost revotata cu cvorum .
    Intradevar ar fi putut avea o pozitie mai transanta (la nivel declarativ) apropos de Roberta Anastase si apropos de Monica Iacob Ritzi.

    Deocamdata masurile economice ale USL-ului pe care le lauzi tu sunt doar la nivel declarativ. Spune-mi macar una care sa fi fost legiferata in vreun fel.
    N-au avut nicio problema sa dea n-spe ordonante de orgenta (unele dovedite ca fiind neconstitutionale) pt a face posibila suspendarea presedintelui si ma intreb de ce oare nu au folosit aceasi metoda pt a implementa masurile economice.

    In alta ordine de idei institutia suspendarii presedintelui este intradevar definita in constitutie, dar in anumite conditii. Anume pt cazul in care presedintele incalca grav constitutia. Intrebarea la referendum este daca basescu a incalcat grav constitutia sau nu.
    Pentru greselile politice (nepotisme, favoritisme pe criterii politice) intr-o democratie functionala se plateste la alegerile la termen.
    Si as avea si o intrebare concreta.
    Facand abstractie de USL si Basescu, pe viitor ti se pare ok ca presedintele ales sa poata fi suspendat imediat ce exista in parlament o majoritate cu alta directie politica decat el, tinand cont ca pe moment Romania nu este republica parlamentara? Si daca da te-as ruga sa-mi dai niste argumente.
    Multumesc anticipat!

  • Radu Oprea

    Multumesc Kabal! In mare parte sunt de acord cu tine. Insa pentru mine conteaza si latura morala sau etica daca vrei. In tarile mai dezvoltate ca noi am vazut lideri politici care si-au dat demisia la primul scandal. Sunt sigur ca Traian Basescu este acoperit de hartii, insa trebuia sa-si dea demisia imediat dupa ce s-a aflat cum a intrat EBA in Parlamentul European. Sunt multe argumente solide pro-USL si pro-PDL, insa pentru mine, ca simplu cetatean, conteaza mai mult conduita lui morala.

  • silviu ciuca

    Plata TVA la incasare este o masura buna, care a mai fost luata o data, in guvernarea Boc, insa implemantarea a esuat. Cheia o reprezinta implementarea, nu masura in sine. Deocamdata avem de-a face cu o intentie. Buna de altfel. Evaluarea e prematura acum.
    Plata contributiilor pentru angajatii sub 25 de ani si peste 55, o alta intentie buna. Legea 76 a cuprins si mai cuprinde inca multe astfel de masuri de stimulare a angajarii anumitor categorii defavorizate de persoane. Din propria experienta, sunt nevoit sa ma repet: diferenta se va face la implementarea masurilor. Firma la care lucrez a aplicat pentru subventia acordata angajarii absolventilor. Legea era aproape perfecta, insa cand a trebuit sa primesc banii am asteptat aproape un an de zile, timp in care am platit salariatul din banii mei. Intre timp salariatul a plecat si eu am ramas banii dati si cu stoparea subventiei.Aceeasi concluzie: evaluarea acestei masuri, mai bine zis anunt a masurii este prematura.
    Scaderea TVA la produsele alimentare este o tema mult prea complexa pentru a fi comentata aici. Suna bine dar nu este ceea ce pare. Are numeroase dezavantaje.Orice tratament fiscal diferentiat atrage riscuri de “portite evazioniste” si de “viciere a mecanismelor economice libre / naturale”.
    Mie cea mai importanta masura pe care a dat-o noul guvern mi se pare cea cu privire la ridicarea pragului pana la care achizitiile se pot face cu incredintare directa. De la 15.000 euro la peste 100.000 euro. Cu alte cuvinte de acum incolo si achizitiile intre 15.000 si 100 si ceva de mii de euro se vor da clientilor politici.
    Ma opresc aici cu punctele mele de vedere. Sunt de acord cu restul parerilor tale expuse de tine aici. Insa in balanta sunt de pus atat de multe aspecte, din pacate majoritatea negative, incat decizia de a merge sau nu la referendum este foarte grea.
    Pe mine acum ma doare devalorizarea leului. Astept sa mi se aprobe un proiect cu finantare europeana. Evaluarea trebuia sa se incheie la inceputul lui martie. Eu asta asteptam de la noul guvern.Eu cred ca in razboiul asta politic nu se mai gandeste nimeni la proiectele noastre. Pana acum am pierdut 5.000 lei. Asta la un proiect foarte mic de 20.000 euro. Oare ce spun cei cu proiecte de milioane de euro ?