Metoda SMART de Politici Publice

Training international IMPLICARE la Craiova

Training international IMPLICARE la Craiova
Training international IMPLICARE la Craiova

In luna aprilie a avut loc la Craiova al doilea training international IMPLICARE. Participanti din 9 tari – Romania, Moldova, Bulgaria, Italia, Serbia, Lituania, Turcia, Macedonia si Armenia – au cautat solutii la problema rromilor din Europa. Problema a fost semnalata pe platforma de participare activa europeana www.public-policies.eu. Urmand metodologia standard a trainingului, dupa o zi de lucru intens, participantii au identificat propuneri de solutii, au analizat optiuni de rezolvare a problemei si au recomandat cele mai bune idei intr-o adresa oficiala adresata Comisarului European Laszlo Andor si Comisarului Consiliului Europei Thomas Hammarberg. Pana la momentul trainingului, problema primise o singura solutie din partea unui cetatean roman. Asadar, participantii au lucrat mai intai in grupe de lucru pentru a identifica mai multe solutii potrivite, tinand cont de situatia rromilor de la ei din tara si de exemplele de buna practica:

[nggallery id=70]

Pe urma, moderatorii fiecarui grup au publicat solutiile lor pe pagina problemei si le-au prezentat in plen:

[nggallery id=71]

In urma solutiilor propuse de participanti, s-au identificat 4 optiuni de rezolvare a problemei: mentinerea situatiei actuale, stimularea activitatii economice prin angajare si initiative antreprenoriale, dezvoltarea programelor educationale si insertia/reinsertia in sistemul formal de invatamant si reprezentarea guvernamentala si aplicarea legilor. Asadar, conform metodologiei trainingului, s-a folosit Cafeneaua Publica pentru a oferi participantilor sansa sa discute despre fiecare optiune in parte:

[nggallery id=72]

Pe urma, moderatorii au prezentat cele 4 scenarii in plen:

[nggallery id=73]

A doua zi, reprezentantii Metodei SMART de Politici Publice au analizat optiunile si au redactat adresa oficiala care a fost trimisa la reprezentantii Comisiei Europene si Consiliului Europei. Adresa a fost prezentata participantilor in plen si asumata de catre acestia. Recomandarea poate fi descarcata de pe pagina problemei. Tot acolo va fi publicat si raspunsul de la Comisia Europeana si/sau Consiliul Europei. Le multumesc Centrului pentru Dezvoltare Comunitara Durabila Giubega, gazda evenimentului si organizatioiilor partenere. Trainingul IMPLICARE deserveste Metoda SMART de Politici Publice, facilitand interactiunea cu Cafeneaua Publica drept metoda offline de participare activa. Astfel, solutiile la problemele semnalate pe www.public-policies.eu sunt abordate intr-un mod mai interactiv si mai eficient.